Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов във ферма край Пловдивско: Отделяме още 40 млн. лв. за ремонт на църкви

Близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавирус. 70 милиона лева са изплатени на хората по програмата, съобщи премиерът Бойко Борисов в неделя.

Борисов отново залага на социалните мрежи, за да рекламира работата на кабинета си, след като вчера обяви, че правителството ще задели над 500 млн. лв. за нуждаещите се от храна семейства. 

"504 млв. лв. са парите в тези условия на COVID-19. Никога досега не сме го правили. Това бяха времена на финансова дисциплина - трябваше да влезем в еврозоната и банковия съюз. Като видях на Съвета на Европейския съюз в какви панически действия изпадат държавите и като гледам БВП на САЩ как е минус 15%, ние влагаме всичко, което може по оперативните програми, за да може много бързо тези пари да стигнат до семействата", обясни той.

Министър-председателят, зам.-регионалният министър Николай Нанков и агроминистърът Десислава Танева посетиха ферма край Пловдивско. 

"България е държавата членка на ЕС, която инициира промени в регламента, които дадоха възможност за стартирането на тази извънредна мярка за компенсиране на загубите от COVID-19. За целта заделихме 106 милиона лева по три направления, с които помагаме на българските земеделци и преработвателите на земеделска продукция. До края на годината сектор "Земеделие" ще получи над 1,7 млрд. лева под формата на европейско и национално подпомагане. Това е с 400 млн. лева повече от предната година. 106 милиона лева са средствата, отпуснати в подкрепа на земеделските стопани във връзка с преодоляване на последиците от коронавируса", допълва премиерът.

По думите му всеки човек трябва да усети, че държавата в тази пандемия не говори само за маски и дистанция.

Той съобщи, че още 40 млн. лв. са заделени за ремонт на църкви и манастири. Общо в момента са около 199 църкви и манастири, които се ремонтират, отчете премиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във