Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов в джипа: "Хемус", "Балкански поток" и коронавируса

Премиерът Бойко Борисов подкара джипа на НСО на обиколка из страната. Негов спътник е зам.-министърът на регионалното развитие на Николай Нанков, с когото проверяват строителството на участък от автомагистрала "Хемус" и продължението на газопровода "Турски поток", наричан от правителството "Балкански поток".

Инспекция на "Хемус"

"Хората ще минават от тук за минути, без да знаят какъв къртовски труд е положен... Комунистите какво са направили? Казват, че строителството на АМ "Хемус" е лесно - няма да се вкарат тук в калта, а ще си стоят на жълтите павета, защото там е по-лесно", каза Борисов, докато минаваше през участъка Ловеч - Плевен. 

Премиерът посочи, че е нужно да се провежда всяка сутрин инструктаж и ежедневен строителен надзор на участъците в строеж.

От своя страна Нанков съобщи, че на пътния възел "Боаза" са се спестили 15% от разходите - работи се на 18 км от третия подучастък. В рамките на година може да започне реалното строителство към Велико Търново.

"Балкански поток"

Премиерът Бойко Борисов направи оглед от хеликоптера на компресорната станция „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната ни инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница.

„Правим много добри инвестиции за бъдещето на България за това следващите десетилетия да играе ключова роля в газоразпределението и преноса в Европа”, коментира Борисов.

Премиерът подчерта, че с  тази компресорна станция и другата, която се строи  край Провадия, можем да увеличим капацитета на "Балкански поток" за над 20 милиарда, сега е 15 милиарда. 

"Компресорите са най-добрите - солар, американски, дават възможност за всякакъв газ с произход от Турция, от Гърция, от Украйна, от Русия, да потече по нашите газови магистрали. Вече стотици километри са готови. По трасето на газопровода работят с 120 души. Предстои да бъде започнато и разширението на Чирен", каза още Борисов.

Коронавирусът

В същото време пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че министър-председателят е провел телефонен разговор с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. 

Нетаняху отбелязал, че търси връзка с лидерите на всички близки държави във връзка с разпространението на COVID-19.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че проблемът засяга много страни и затова е от огромно значение действията за справяне със заболяването да са координирани. „Различните държави имат свои опит и познания, затова ако обединим усилия и споделим ефективни мерки, ще можем да се справим в битката със заболяването още по-добре“, заяви премиерът Борисов пред Нетаняху.

Израелският премиер предложи на българския си колега провеждането на видеоконференция в неделя, в която освен двамата правителствени лидери, да участват също канцлерът на Австрия Себастиан Курц, президентът на Кипър Никос Анастасиадис, премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и др.

В хода на разговора премиерът Борисов заявил, че медицинските власти в България прилагат всички необходими и доказани мерки срещу заболяването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във