Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов в Димитровград: Смъкнахме с 50% цената на "Газпром"

"Три неща трябва да знаят хората. Много здраво стъпихме в преговорите с "Газпром" - с над 50% намалихме цената в преговорите. Така заводът си върна част от дадените пари. Освен това хората си запазиха работата", заяви Бойко Борисов на посещение в завод "Неохим" в Димитровград. С него е вицепремиерът Томислав Дончев.

"Имаме все още преговори с Европейската комисия (ЕК) и да се разшири обхвата, като се добави и Димитровград, а не само района на Стара Загора", поясни вицепремиерът.

Благодарение на това, че предоговорихте условията с "Газпром", запазихте хиляда работни места в завод "Неохим" в Димитровград, каза ръководителят на предприятието.

"Интерконекторът с Гърция ще е готов до края на годината. Ако беше лесно - да са го направили сега. Аз знам как се водят преговори с "Газпром", допълни премиерът Борисов.

„Ваксините са единственото решение да живеем. В момента имаме над 1900 заразени - вълната се вдигна. Единственият начин да я спрем е с ваксини”, заяви премиерът Бойко Борисов на посещение в завод „Неохим”.

Според него масово хората искат да се ваксинират.

„От сутринта съм провел десет разговора, включително да изпратим самолет да докара ваксините за два часа, вместо с тир - два дни”, добави министър-председателят.

Толкова бързо се развиват нещата по "Зеления пакт", че 2030 г. съвсем скоро ще дойде, каза още Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който придружаваше Борисов в Димитровград,  посочи, че в плана за възстановяване са предвидени пари за подкрепа на бизнеса. Един от стълбовете за подкрепа е точно за "зелен преход". Водят се преговори с Европейската комисия /ЕК/, за да се разшири обхватът на районите, за които ще се осигури финансова подкрепа за "зелен преход". От ЕК искат да са три пилотните района - Перник, Кюстендил и Стара Загора. България настоява те да са повече, включително и Димитровград. "Ние сме за малко по-голяма част от територията да бъде обхваната от Фонда. Там са 2,3 млрд., които са точно фокусирани към тези производства, които генерират емисии, за да станат нискоемисионни", добави Томислав Дончев. По думите му колкото по-рано се започнат опитите за употребата на водород в производствата, толкова по-добре, защото той все още е в ранна фаза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във