Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов убеждава Световната банка, че сме атрактивна дестинация за инвестиции 

България и Групата на Световната банка имат устойчивото и дългогодишно партньорство, което днес продължаваме да развиваме, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с управляващия и главен административен директор на Групата на Световната банка Шаолин Янг. По време на разговора в Министерския съвет Борисов изтъкна подкрепата на българското правителство за създаването на Център на Банката за споделени услуги в София.

Премиерът посочи предимствата, които открояват страната ни и я превръщат в привлекателна дестинация за институции от ранга на Световната банка - стратегическото местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка, много добрата инфраструктура. Според него установяването на Центъра за споделени услуги у нас ще има положително влияние за българската икономика. Това ще надгради потенциала в сектори с висока добавена стойност и ще осигури работни места за високотехнологични специалисти. В допълнение, присъствието на авторитетна организация като Световната банка в България ще издигне допълнително престижа на страната ни пред международната инвеститорска общност като атрактивна дестинация за бизнес и инвестиции. 

През април правителството одобри споразумението между българското правителство и Световната банка създаването на неин център в София за споделени услуги. След като беше подписано във Вашингтон и ратифицирано от Народното събрание, Споразумението вече е в сила.  

Центърът в София ще предлага услуги в областта на информационните технологии, финансовия мениджмънт и управлението на човешките ресурси. Предвижда се в него да бъдат ангажирани голям брой ИТ специалисти и други висококвалифицирани и мотивирани експерти, които ще заменят и разширят услугите, предоставяни от централата на Световната банка, и ще бъдат ангажирани с разработването на продукти с висока добавена стойност. Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Началната фаза стартира през настоящия месец юли, а пълният капацитет от над 300 заети места се планира да бъде достигнат в петгодишен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във