Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов убеден, че изграждането на хъб у нас е по-изгодно за ЕС, отколкото в Турция

"Изграждането на хъб на българска територия е по-изгодно за Европейския съюз, отколкото предложението на Владимир Путин газът да преминава през Турция и Гърция", заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол в отговор на депутатски въпроси. По думите му Турция купува и препродава количествата, а не ги транзитира, което означава оскъпяване. 

"Ако е на територията на България хъбът, това е по-чист вариант, защото всички доставчици ще могат да доставят, а и всички страни в региона - Сърбия, Македония, Гърция, Хърватия, Словения, Австрия, Унгария, могат да го ползват", подчерта премиерът.

Борисов подчерта, че става въпрос за хъб на Европейската комисия, а не за български такъв. Според него планът "Юнкер" би могъл да задвижи подобни проекти като хъба. С общи усилия и общи позиции можем да стигнем до по-добри резултати", допълни той.

Премиерът съобщи, че Министерството на енергетиката вече разработва как да изглежда този хъб, да имаме на картинка и ако Русия има интерес, ще започнем да преговаряме. 

Борисов пак напомни, че от мига, в който беше произнесено спирането на "Южен поток" в Анкара, нито ЕС, нито България има писмен документ за това.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във