Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов търси помощ свише - ремонтира манастири, министрите са по литургии

В разгара на протестите, докато премиерът Бойко Борисов търси вариант за излизане от тежката за правителството му ситуация, дойде решението да се инвестира активно в ремонт на храмове. Може "началникът" да се окаже благосклонен. 

Правителството одобри на днешното си заседание допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 400 000 лв. за довършването на ремонта и реконструкцията на девическия манастир „Св. Петка“, намиращ се в с. Копривец община Бяла, област Русе.

Девическият манастир „Св. Петка“ един от знаковите паметници на православната архитектура в Русенска епархия. С постановлението на правителството ще се съхрани южното крило като неразделна част от колективен паметник на културата с национално значение.

Миналата седмица бе съобщено, че предстои пълна рехабилитация на пътя от Юговското ханче през Лъки за Кръстова гора. До 15 септември, за Кръстовден, бъдат рехабилитирани най-тежките 20 км от третокласния път, а до края на годината и останалите 20 км. На 15 август заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства на светата литургия за празника Успение Богородично в катедралния храм „Св. Богородица” в Пловдив. Там той обеща помощ от правителството за светите места. 

На 12 август пък беше съобщено, че близо 10 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Кремиковския манастир за превръщането му в духовен център на Софийска област. Мащабното задание, което включва строително-ремонтни и консервационни дейности на един от най-старите храмове по нашите земи, е със срок на изпълнение от 24 месеца. Финансирането на проекта включва 8 млн.лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ и 2 млн.лв. нисколихвено кредитиране, което се отпуска от Фонда за устойчиво градско развитие, опериращ в София.

„Започваме мащабна и знакова инвестиция, която ще ни върне към духовността, към ценностите ни, към морала и добродетелите ни“, коментира зам.-министър Деница Николова. Тя отчете, че за първи път по европейската програма за регионално развитие се дава възможност да бъдат финансирани религиозни храмове с национално значение. 

Освен Кремиковският манастир по програмата се извършва ремонт и на други два знакови обекта - Видинската синагога и църквата "Свети Архангел Михаил" в гр. Рила, като общата инвестиция е 22 млн.лв.

Деница Николова допълни, че целта на този тип проекти е да се реализират дейности, които носят приходи за храмовете. С тях те изплащат отпуснатите нисколихвени кредити, а и се осигурява свеж финансов ресурс, който да се реинвестират в други подобни инициативи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във