Банкеръ Daily

Илиян Василев

Борисов търси парламентарна индулгенция, за да не го разследват за "Балкански поток"

Илиян Василев

Още при старта на Южния-Турски-Балкански поток беше ясно, че трябва да бъде регулиран по ЕС стандарти. През цялото време юридическите съветници на Газпром и ръководството на Булгартрансгаз уверяваха всички, че могат да надхитрят ЕС. Могат да се разберат със САЩ и тях да излъжат. Единствено Путин се страхуваха да не излъжат. Това написа на страницата си във Фейсбук анализаторът Илиян Василев.

"Ето и резултата - след като скоро ще стартира наказателна процедура на ЕК срещу Булгартрансгаз заради Балкански поток, и санкции на САЩ, Борисов и шефът на Булгартрансгаз се опитват да получат парламентарна индулгенция, за да не ги разследват за нанесени щети на бюджета, компанията, интересите на потребителите и националната сигурност.

Предложените поправки в Закона за енергетиката са като логичен завършек на една гангстерска операция. Спешността се определя от предупреждение на ЕК до правителството за забавено транспониране на директива 692 от 2019 и анонс за наказателна процедура", смята Василев.

По този начин българското правителство се опитва в последните дни на живот на този парламент, да защити Турски поток от наказателните процедури на ЕК и санкции от САЩ, като защити управляващите от скандал и отговорност в предизборния период.

В началото на 2021 година изглежда по "Турски поток" вече минава руски газ, но нито има откриване, нито има отговор на въпроса готов ли е изобщо проектът.

Официални отговори няма. Според експерти, тръбата работи с малка част от предвидения си капацитет, а това прави плановете за връщане на инвестицията от 3 млрд. лева химерни. Очакваните санкции от САЩ срещу фирми, които работят по проекта, също добавят неяснота. Политици от опозицията вече призовават Борисов да обясни какво се случва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във