Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов събра актива на ГЕРБ, поиска идеи за дигитална столица

Сн. БНТ

Искам да направите това, което софиянци очакват от нас. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов на среща с актива на ГЕРБ в София. Той поиска от тях да му представят идеите си за дигитална столица. Пред тях той изтъкна, че са направили много - метрото, булеварди, тангенти, но сега иска София да стане модерен град.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова "час по-скоро да се приеме Планът за възстановяване". В отговор Борисов заяви: "Те от План за възстановяване не се интересуват".

"Направихме много - тангенти, булеварди, кръгови, мостове, шадраван, дори нямаше работещ като дойде ти. Тогава ние оправихме цялата инфраструктура, чак до АМ "Люлин". Имаме с какво да се похвалим и още две години и половина искам да работите, както досега. После ще представим и нови кметове, както представихме нови министри", каза Борисов за плановете за развитие на ГЕРБ.

"Направихме детски градини, училища, паркове, но софиянци винаги искат още. Сега всеки е с телефон и може с него да си купи билет, да си плати данъците. Сега е време да превърнем София в модерен и дигитален град. Това искам от вас - да го направите и затова искам да кажете какво е направено в тази сфера и какво ще правите", каза Борисов.

Георги Георгиев адвокат и преподавател в СУ по търговско право, зам.-кмет по финанси пръв взе думата и на въпрос на премиера уточни: "Аз не проумявам как и защо ДБ и БСП в общинския съвет не искат да продължим метрото и трябва за такива основни неща да спорим".

Георгиев показа на премиера приложението, с което дигитално се купуват билети за цялата градска мрежа.

"82 000 са регистрирани потребители и имаме близо 400 000 транзакции. Разписанието и всичко за транспорта също се вижда в това приложение. Може да се планира и маршрут, както е във всички европейски столици", уточни той и каза, че може да се избере и най-бързия маршрут и се вижда кога в реално време има забавяне и хората не трябва да чакат по спирките.

"Това е промяна, която се случва всеки ден в София и е важно да се знае. До края на годината ще има и модел на пътуване за време и електронно таксуване", каза Георгиев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във