Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: След пожар си вдигах жълтата каска като Уди Кълвача

Жълтата каска след пожар си я хващах и като Уди Кълвача си я вдигах. Това каза премиерът Бойко Борисов във Варна, където посети обновената сграда на пожарната служба в кв. „Аспарухово“ в града. Той поиска да му покажат, ако имат, стара каска - с пласмасова с петолъчка, като неговата преди години. Шегата му бе заради телевизионен репортаж в четвъртък за протестиращи срещу условията на работа пожарникари.

"Българските пожарникари са герои, заслужават много уважение. В работата си залагат живота си. Когато спят, цялата държава е щастлива", заяви премиерът и изтъкна пред служителите, че се предвижда 10% увеличение на заплатите в новия бюджет и уточни, че държавата продължава да осигурява най-добрата техника за работещите в пожарните служби.

"Искам всичко да стане веднага", добави премиерът Борисов и отбеляза стремежа на правителството да отговори на нуждите на всички сектори в държавата, като открои медицинските сестри, военните, полицаите, инфраструктурата, детските градини. „За варненци АМ „Хемус“ е основата на всичко“, категоричен бе той. 

През 2018 година са извършени ремонтни дейности на 44 сгради в териториалните звена в страната на стойност 1 377 385 лв. Със средства от оперативна програма „Околна среда“ и „Регионално развитие“ са доставени 634 броя нови пожарни автомобили и транспортни средства, 32 броя автоматични стълби, 12 броя хидромоторни помпи, 22 броя спасителни автомобили, 47 броя инженерна техника. Извършени са доставки на централно ниво на 8400 комплекта лични предпазни средства, топлозащитни облекла и костюми за работа в химически замърсена среда и 935 дихателни апарати и лицеви маски.

Премиерът коментира по-късно и строителството във Варна. 

"Както поискаха варненци, рибарското пристанище вече се строи, като срокът за приключване на този важен и мащабен проект по договор е 14 месеца. Това е свързано с цялостната рехабилитация на Аспаруховия парк. Осветлението по новите булеварди е подновено и изключително икономично. Вече има подлези пред Морската гимназия, над 60 млн. лв. са инвестициите в района в момента. След големите пътни артерии, фокусът се пренася към междублоковите пространства и парковете. Правят се нови паркове с детски площадки. Обновяват се площадките в яслите и детските градини. Модернизират се спортните игрища в училищата. Пречиствателната Станция на Златни пясъци се доизгражда по график", уточни Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във