Банкеръ Daily

Бойко Борисов

Борисов ще превърне пловдивското летище в хъб за износ на стоки

Преди 4-5 години БВП беше 50 милиарда, а тази година ще минем 120 милиарда лева. Добре е, когато има такива инвестиции, които оставят добавена стойност в България. Заради развитието на инфраструктурата в България идват инвеститори. Даваме им терени, всички парцели имат ток вода, а те идват и строят. Започнахме и разширението на пътя Ботевград – Мездра, ремонтираме АМ "Хемус" и във Враца се строят 5 завода. Това каза премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на нова фирмена база за производство на автомобилно осветление за "Мерцедес" край Куклен.

Борисов бе на откриването с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на икономиката Емил Караниколов и Ахмед Байрактар - председател на управителния съвет на "Одело Груп", откриха край Пловдив фабрика за производство на светлини за "Мерцедес". На церемонията присъства и посланикът на Турция у нас Хасан Улусой.

Базата "Одело България" е разположена на площ от 23 декара в индустриална зона "Капсида", община Куклен, и е изградена за една година. Очаква се поетапно до 2023 година фирмата да инвестира у нас 40,6 милиона евро в три завода и парк за поддоставчици. Наети ще бъдат около 400 души, като част от тях вече са обучени и ще започнат работа в първата фабрика. 

Премиерът подчерта, че в Пловдив и околностите има много нереализирани възможности. Според него пловдивското летище може да стане бъдещ голям хъб за износ на стоки, който ще се използва от всички страни на Балканския полуостров.

"При този огромен икономически растеж на града не може пловдивското летище да остане занемарено. Балканите имат нужда от един голям хъб, откъдето да се изнасят стоки. Може в един момент да се окаже, че със самолет по-евтино ще се доставят стоки, отколкото с тировете, ако се направят групажи. Работим по тази тема", каза Борисов.

Според премиера е от значение, че висококвалифицирани български кадри започват да се завръщат от чужбина. Борисов отбеляза също изграждането на инфраструктурата у нас, като специално акцентира върху пътя Ботевград – Мездра и Пловдив – Асеновград, както и разширяването на околовръстното на град Пловдив.

„Одело България“ ЕООД наскоро откри Развоен център в София, където ще бъдат наети близо 40 инженери, работещи за дизайна на предни и задни светлини за автомобилната индустрия. Локациите в Пловдив и София обслужват две взаимно свързани дейности – дизайна и производството на автомобилни светлини. Компанията има общо 6 завода по света на стойност 253 милиона евро инвестиции, направени през последните 7 г. В тях работят 4 000 служители, а оборотът за 2018 г. е 383 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във