Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Ще похарчим десетки милиони за машинно гласуване, но щом хората искат

Правителството подкрепя машинното гласуване. Това стана ясно по време на редовното заседание на Министерски съвет.

"Ние сме „за” машинното гласуване. Ние сме длъжни да изпълним, това което пише в Изборния кодекс. Днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят. Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем", коментира Борисов в началото на заседанието. 

Все пак, министър-председателят отбеляза, че ще сме единствената държава в ЕС, която ще практикува такова гласуване.

"Щом искат машини, последните избори струваха 70 млн.лв.... И понеже казват "те са против", не ние сме "за" машинното гласуване и се включваме в общия хор на подкрепящите го", категоричен бе Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че вече се работи по въпроса. На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване.

"15 000 трябва да са машините, за да има резервни, трябва да се вземе решение кой от трите типа машини да бъде използван. За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи - машинно и хартиено гласуване, това прави изборите безумно скъпи и не виждам причина от хартия", каза Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във