Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Ще платим за изтребителите F-16 с "пари от резерва"

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще предложи актуализация на държавния бюджет, ако се стигне до сключване на договор със САЩ за купуването на осем изтребителя F-16 Block 70.

"Министерството на отбраната получи офертата от САЩ, обсъждат я, водят финални преговори. Тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договора, ще актуализираме бюджета и ще се дадат пари от резерва", обясни министър-председателят пред журналисти в Брюксел. В четвъртък Борисов подхвърли, че Вашингтон ни предлага техниката за сумата от 2.2 млрд. лева. Сега той уточни, че преговорите "вървели" между 2 млрд. и 2.2 млрд. лева.  

Позицията на премиера идва на фона на информацията, че именно заради военната сделка със САЩ Министерството на финансите емитира две емисии ДЦК – 10.5 и 20-годишни облигации от по 200 млн. лева. Всъщност общият обем нов дълг, който държавата пое от вътрешния пазар, е 300.6 млн. лева. 

В началото на седмицата американското посолство в София съобщи, че е внесло проектодоговор за сделката, но не назова сумата по нея. Стойността ѝ отсъстваше и от съобщението на Министерството на отбраната. Остава висящ и въпросът дали страната ни ще плати за изтребителите разсрочено или накуп. 

По време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че другата седмица у нас пристига делегация от САЩ за финализиране на преговорите за закупуване на F-16. След това проектодоговорът трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и предложен за ратификация в Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във