Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов ще остави депутатите да решат за “Белене”

Мажоритарно, миноритарно, със златна акция или да не участва - решението за АЕЦ “Белене” ще предоставя да вземе парламентът. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който днес участва в парламентарния контрол, в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев. 

Борисов направи преглед на двата най-важни енергийни проекта, които са на дневен ред в момента - "Турски поток", който ние наричаме  "Балкански поток", както и АЕЦ "Белене". "Този "поток" нямаше да стане, ако не бяхме го "избродирали", и, както каза Денис Мантуров - гросмайсторски ход", коментира премиерът и припомни, че "Южен поток" се е провалил заради огромния натиск отвън.

"Що се касае до "Южен поток", няма да коментирам, за да не дразня, но на практика огромният натиск и на Щатите, и на ЕС, го правиха невъзможен", призна Борисов.

Той съобщи, че момента са подадени 12-13 оферти за изграждането на АЕЦ “Белене”. "Преди не знаехме колко ще струва централата. Но спасихме 90 милиона лихви за двата реактора. Към тях се присъединяват “Росатом”, “Дженеръл електрик”, френската държавна и една немска компания - ситуацията е коренно различна. Интерес имат Държавната енергийна китайска компания, Южната ядрена компания, консорциум от “Росатом”, уточни Борисов.

Според него трябва да бъдем реалисти - България не може да направи нищо за падането на санкциите за Москва. Това, което можем да направим е да пуснем нова фериботна линия, която да насърчава руските туристи. Премиерът обобщи: “С Русия имаме възможно най-добрите отношения, каквито имаме и със САЩ, и с Европа, и със съседите.”

Бойко Борисов коментира пред депутатите и шписонския скандал. Според него изобщо не можем даговорим за шпионски скандал, русофили и подобни. Той напомни, че се подготвя посещение за посещение на руския президент Владимир Путин в България догодина за 140-та годишнината от установяване на дипломатическите ни отношения.

"Както виждате, нямаше никакви реакции по шпионския скандал", добави премиерът за мълчанието откъм Кремъл по разследването на службите и разпитите на представителите на Движение "Русофили" и подчерт, че само преди няколко дни смесената междудържавна комисия на България и Русия е постигнала отлични резултати в енергетиката.

Премиерът предупреди, че неплащането на ЕС към Турция вдига риска от миграционния натиск към границата ни, макар и сега под по-голям риск да е Гърция.

“440 днес са влезли до 11 ч у нас”, вметна Борисов, цитирайки вътрешния министър Младен Маринов, който е в момента с него в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във