Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БОРИСОВ СЕ СЕТИ И ЗА СПОРТНИТЕ БАЗИ

Усилено се подготвя нова офанзива за спортните бази в София, този път с личната благословия на кмета Бойко Борисов, научи БАНКЕРЪ. Първата сериозна стъпка в тази посока бе направена още в края на февруари с регистрацията на сдружението Столична спортна асоциация (ССА), оглавявано от заместник-кмета Цветан Цветанов. На 4 май (четвъртък) на среща с председателя на ДАМС Весела Лечева и шефа на парламентарната Комисия за младежта и спорта Светослав Спасов асоциацията представи и плановете за дейността си, събрани в проект с амбициозното название Стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Столичната община за периода 2006-2010 година. Сред приоритетните цели на тази стратегия се откроява Ефективно управление и модернизиране на наличната спортна база и изграждане на нови спортни обекти и съоръжения. Столичната спортна асоциация може да мотивира бизнеса да помага за възстановяването на спортни площадки и за изграждане на нови, обясни Цветан Цветанов. Той не навлезе в подробности как точно ще бъде мотивиран бизнесът, но според запознати този израз е просто евфемизъм за изпитаната вече практика за апортиране на общински и държавни терени и съоръжения в дружества под частен контрол. По тази схема де факто бе приватизирана зала Универсиада, а собственикът на футболния ЦСКА Васил Божков не крие амбициите си тя да бъде приложена и за базите на армейците в Панчарево, Борисовата градина и на 4-и километър.
Малко по-конкретни измерения споменатата стратегия ще придобие в идните две седмици, когато членовете на асоциацията трябва да направят своите предложения и препоръки. На следващото заседание на ССА (22 май) документът трябва да бъде окончателно оформен, предаден на общинската комисия за младежта и спорта и оттам - внесена в Столичния общински съвет за гласуване.
Самият Бойко Борисов не присъства на последното заседание на асоциацията, но дори и членовете на нейния управителен съвет достатъчно ясно подсказват кой контролира нещата в ССА. Освен нейния председател Цветан Цветанов (дясна ръка на Борисов още от престоя му в МВР, в съвета влизат заместник-кметът по образованието и съучредител на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, кметът на район Искър Йордан Томов (на чиято дъщеря преди седмица Бойко стана кум), кметът на Кремиковци Томи Николов и бившият нападател на Левски Тодор Барзов, член на инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Борисов за кмет.
В управата са още шефовете на няколкото софийски обединени спортни клуба - структури, създадени при предишния сериозен опит да се реши съдбата на спортните бази. Негласният им лидер е шефът на ОСК ЦСКА Георги Калчев, някогашен европейски шампион по борба, а по-късно - съдружник с Илия Павлов и Димитър Калчев в Мултигруп Север. Интересите на Васил Божков в ССА видимо ще защитава двукратният олимпийски шампион и шеф на стрелкови клуб Нове Таню Киряков. След членовете на управителния съвет личат още имената на легендарния борец и професор в НСА Петър Киров, на директора на Софийската професионална гимназия по туризъм Васил Гъдев и на Митьо Виделов, главен архитект на София в края на 80-те и настоящ председател на Националния експертен съвет по устройство на територията към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във