Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов с ново прозрение : Важно е да имаме къде да съхраняваме газа, особено когато е евтин

"Разширяването на газохранилището "Чирен" е продължение на големите ни газови проекти. Всичко това е безопасно. Затова и участваме с 40 милиона лева във фонда на инициативата "Три морета". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който направи оглед на проекта за разширение на капацитета на подземното газово хранилище "Чирен".

Борисов подчерта в профила си във Фейсбук ключовата роля на хранилището за диверсификацията на енергийните ни източници: "Важно е да имаме къде да съхраняваме газа, особено когато е евтин. Инвестицията ще се възвърне от таксите, които фирмите ще плащат за съхранението на горивото".. По думите му подготвителните работи по проекта трябва да приключат до февруари-март следващата година.

Газовото хранилище е единственото в България, използва се за компенсиране на сезонната неравномерност на потреблението на синьо гориво у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, допълват от правителствената пресслужба.

Проектът за разширение започна през 2019 г. и предвижда увеличаване на обема работен газ от 500 млн. кубични метра до 1 млрд. и увеличаване на дебита на добив и нагнетяване от 4 - 5 млн. до 8 - 10 млн. кубични метра/ден. Това ще стане възможно чрез прокарването на 10 нови високопродуктивни сондажа.

Стойността на проекта възлиза на между 250 и 270 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във