Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Реакторите не са домати, ако не вземем мерки, отиват за скрап

Какви ли теории не чух за АЕЦ „Белене“, а става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Това каза в началото на правителственото заседание премиера Бойко Борисов. 

"Ще се водят преговори с евентуален купувач и инвеститор за АЕЦ "Белене", само ако той не поиска гаранции за задължително изкупуване на енергията, която се произвежда от централата. Няма да се позволи да се издаде и държавна гаранция - т.е. държавата да се задължи с каквото и да било плащане по тази сделка. България може да участва в съвместно дружество едва след като се отпишат активите от Националната електрическа компания като държава и то в рамките на това, което страната ни е похарчила до момента за ядрената централа", обясни Борисов.

Според него с настоящия мораториум за строителство за АЕЦ "Белене" държавата няма мандат да провежда каквито и да било преговори с бъдещи инвеститори за централата.

"Трябва ли да стоим, за да се харесаме на едни или други и милиарди оборудване да унищожим. Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще пращаме реакторите в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв. Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха", каза още премиерът. 

Според  него държавата вече си е извела нужните поуки, когато има задължително изкупуване на електроенергия, давайки за пример американските централи. 

Бойко Борисов коментира е негодуванието на група хора срещу планираното му посещение в Русия за среща с президента Путин.

"Не мога да го разбера този протест при положение, че президентът е там. Не можах да схвана, президентът е в Москва, а протестът е срещу мен.  Това, че президентът е в Москва, пак е добре", допълни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във