Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов разпореди: Студен резерв само от държавната "ТЕЦ Марица Изток 2"

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след края на днешното правителствено заседание
да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ Марица Изток II.

"Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ Марица Изток II”, заяви премиерът Борисов в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Полемика около търговете за студения резерв предизвика ТЕЦ "Варна", в който мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.  За последните няколко години централата е спечелила 54 млн. лв. за осигуряване на резервни мощности. 

Във вторник Върховната касационна прокуратура се самосезира във връзка с публикация от посещението на лидера на "Да, България" Христо Иванов пред ТЕЦ "Варна". “Студеният резерв” на Доган - голямата кражба, която всички ние плащаме през сметките си за ток", коментира бившият правосъден министър.

В същия ден Комисията по регионално развитие и благоустройство в парламента прие промените в Закона за енергетиката, които променят финансирането на ТЕЦ-овете от "Студения резерв". Законопроектът предстои да мине и през Комисията по енергетика, а след това и през пленарна зала. Според промените в закона, министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този резерв към държавната централа.

"С направеното предложение се предвижда преходен период преди въвеждане на механизъм за капацитет, в който с цел осигуряване на сигурна работа на електроенергийната система сключването на сделките за осигуряване на разполагаемост за студен резерв ще се осъществява с доставчици, които ще се посочват в нарочна заповед на министъра на енергетиката съгласно чл. 70 от Закона за енергетиката", уточняват вносителите от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Възможна е промяна в цените на електроенергията, които са в сила от 1 юли 2020 г. Това ще стане, ако се намали размерът на т.нар. студен резерв. Може да се стигне  до промяна в мрежовите такси, което от своя страна, може да доведе до промяна на ценовото решение на КЕВР, обяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във