Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов разпореди: Отменя се заповедта за защитена зона "Калиакра“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповедта от 21 юли 2017 г., с която въведе забрани за определени дейности в защитена зона „Комплекс Калиакра“, част от европейската мрежа Натура 2000.

Заповедта се отменя след разпореждане на премиера Бойко Борисов и с оглед възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик. Нареждането е издадено след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз (ЕС) срещу България по казуса Калиакра. Целта на преговорите с Европейската комисия е била да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото споразумение с ЕК е, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти. 

"Още с встъпването си в длъжност министър Димов обяви, че ще търси баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда в името на повишаване на качеството на живот на гражданите. Възникналото напрежение на Калиакра, показа нарушаване на този баланс. Стана ясно, че макар и намаляващо загубите за България, споразумението с ЕК, ги разпределя по несправедлив начин, като прехвърля основната тежест на тези, които най-малко могат да я понесат. Затова министър Димов е решен да води диалог до намирането на решения, които да защитят гражданите и тяхната частната собственост, която има еднаква тежест независимо дали е голяма или малка", посочват  от Министерство на околната среда и водите. 

В тази връзка утре министър Димов ще се срещне с кметовете на населените места в района на Калиакра, с представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и със засегнатите браншови организации. Целта е да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилното решение за всички страни и за държавата, след причинената огромна щета от предишни управления. 

Министър Димов ще разговаря с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и ще го покани, заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по Натура 2000, с представителите на потърпевшите частни собственици, браншови организации и други засегнати страни в района на Калиакра да дискутират различните позиции и да се търсят решения и намиране на възможния баланс. 

БСП подкрепи протестиращите собственици на земя от Балчик, Шабла и Каварна.

"Скандално е, че освен строителството, по Северното Черноморие се забранява и каквато и да е земеделска дейност и риболов на 15 км навътре в морето. Подкрепяме протестиращите граждани за отмяна на заповедта на министър Нено Димов в частта земеделие, гори и риболов", се посочва в позиция на партията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във