Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов разпореди на Нено Димов лично да провери ситуацията с Шабленското езеро

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов още днес да замине за Шабла и лично да провери ситуацията с Шабленското езеро. Премиерът  поиска министър Димов да докладва по темата на днешното правителствено заседание.

Според Борисов е необходимо да се извърши проверка на място заедно с областния управител на Добрич и да се реагира веднага, ако се установят нарушения.

"Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина", категоричен беше министър-председателят.

Повод за решението на премиера е информацията, че Шабленското езеро и "Шабленски езерен комплекс", са били пресушени заради наводнение в правителствената резиденция "Шабла". Освен това опожарени са голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро.

Българското дружество за защита на птиците предупреди, че изпускането на водни маси от езерата противоречи на целта за обявяване на защитената местност и не е предвидено в плана й за управление. Изпускането на водни маси от Шабленския езерен комплекс в установените мащаби противоречи и на целите и предмета на опазване на защитената зона за птици.

Втори негативен фактор е и фактът, пресушаването е съпроводено и с опожаряване на голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро. Мащабите на опожаряването за изключително големи – касае се за няколко стотин декара явно преднамерено опожарена влаголюбива растителност. Паленето на масивите с водна и влаголюбива растителност е забранено според заповедта за обявяване на Защитената зона. Твърде вероятно е изпускането на водни маси и последващото опожарявяне да са взаимосвързани действия, които на практика водят до унищожаване на значителна част от влажната зона.

В момента е отворен канал за изтичане и на разположеното в близост Дуранкулашко езеро, но за щастие нивата на отток там са много по-слаби, поради специалното съоръжение (шлюз), изградено за тази цел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във