Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Путин да дойде да провери дали България бави "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България не бави строителството на "Турски поток" в интервю за Би Ти Ви. Така той отговори на руския президент Владимир Путин, който днес за първи път открито обвини България, че бави строителството и заплаши, че ще намери алтернативи. 

"Има отправена покана към Владимир Путин да посети България догодина, а това е добър повод да види напредъка по нашите проекти. Сигурно на Русия не й е приятно чисто политически, че България е толкова лоялен и силен член на НАТО и ЕС, не бавим „Турски поток“. Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна деверсифиркация. България е лоялен член на Европейския съюз и НАТО. Ние изпълняваме препоръките на Европейската комисия. Ние не сме нито Сърбия, нито Турция. При нас се одобряват от ЕС и са с 1 милиард по-евтини тръбите и трасето. Ние имаме над 140-150 км, които са изкопани и имат тръби. Преди няколко седмици бяхме със сръбския министър на границата. Освен това припомням, че открихме връзката с Турция, която при нас се нарича Балкански поток. Може би на Путин му е стара информацията. Но нека заповяда и ще види. Той вече е поканен", коментира премиерът. 

Борисов подчерта, че е направил всичко, което е обещал, затова има и гаранции. "Даже в Стратегическото партньорство, което в Белия дом разписах го има това трасе, демек имаме одобрение и от тях. Ако и аз бяха действал така, както БСП, когато бяха на власт и Драго Стойнев министър, тогава дойдоха от Брюксел и казаха за наказателна процедура заради корупция, неправилно проведени обществени поръчки и проектът се спира. В момента всички казват: „Браво! България строи „Балкански поток“, строи интерконектора с Гърция“, допълни той.

Борисов заяви, че е доволен от посещението си в САЩ. "Да си на камината в Белия дом и то в компанията на заместника на Доналд Тръмп - това е много добре. Видях ролята на телевизията, на медиите. Винаги дават президента Тръмп с едни изкривени физиономии, с едни дупки по бузите. А той е един изключително симпатичен човек. Уникален! Беше толкова подготвен по всички теми и ме разбра", каза Борисов.

"Не са много българите, които са посрещани с 21 топовни салюта! Беше ми драго заради България!", каза още Бойко Борисов.

Премиерът коментира и темата за върховенството на закона. Според него Сотир Цацаров е много начетен човек, но новият главен прокор Иван Гешев е човек израснал в оперативната работа. Според него той ще има големи успехи в работата си с МВР и ДАНС, именно защото идва от оперативна работа. За разлика от Цацаров, който преди да стане главен прокурор е бил съдия.

Бойко Борисов подчерта, че прокуратурата и Антикорупционната комисия не са репресивни. Той каза, че навремето е подкрепил най-много Лозан Панов, иначе нямало да стане съдия. 

"Аз не съм лицемер, госпожо", каза премиерът на водещата Цветанка Ризова на въпрос защо се е фиксирал единствено в правосъдния министър Данаил Кирилов, Борисов отговори: "А кой са сложа, Мая Манолова ли?". Премиерът каза, че няма по-добри, а има по-мързеливи.

"Братът на Иван Гешев е личната охрана на президента Румен Радев", заяви още Бойко Борисов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във