Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов пред американската делегация: "Балкански поток" не е продължение на "Турски поток"

S 250 de3b29c4 c090 4ee3 8d56 0a6efd986443
S 250 55f26695 cb23 42e0 95b3 8ab86211d457
S 250 bf01b8ca 2179 4a89 b5e7 1b0021c45de4

Много от вас са се питали те защо не ни спират строежа на „Балкански поток“, както ние го наричаме, защото първо – той не е продължение на „Турски поток“. Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – така ни е отредил Господ. България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Това каза премиерът Бойко Борисов във встъпителните си слова по време на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. 

"Реверсивна, за да може да транспортира газ от всички посоки. Когато нямаш тръби и компресори, ти не можеш да си хъб. От президента Тръмп до държавния секретар и посланика всички знаят какво правим ние. Нищо не правим на тъмно, скрито и недоговорено. С 1 милиард е по-евтин проектът, който се изпълнява в момента и той дава възможност за транзитиране, транспортиране, а и самата България да използва най-евтин газ“, обясни премиерът пред американската делегация. 

Той акцентира, че след срещата му с Тръмп България продължава да се придържа изцяло към икономическите си интереси и страната ни се е върнала на газовата карта, вместо да е само ползвател на природния ресурс.

"Ключовата дума е стратегически газов хъб – хъб или газоразпределител означава, че България се върна на газовата карта от целта преди години на старата администрация ние да станем само клиент. Да, ние бяхме лоялни, когато беше войната в Украйна, бяхме лоялни на ЕС и НАТО, но това не означава, че България трябва да излезе от стратегическото си място на газоразпределител", добави Борисов. 

В същото време в Министерския съвет ще бъде взето и решение България да закупи 20% от акциите на терминала за втечнен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания. През 2019 г. страната ни е внесла над 400 млн. куб. м американски втечнен газ, което е около една седма от годишната консумация на страната.

Днес в София пристигна американска делегация, която трябваше да бъде водена от заместник-държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. Впоследствие обаче стана ясно, че Хейл е отменил планираната си среща с премиера. Причината е, че той не е дошъл в България, тъй като американският държавен секретар Майк Помпео го е задържал във Вашингтон заради ситуацията в Ирак.

По-късно Борисов ще отпътува за Турция, където заедно с президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще присъства на откриване на газопровода "Турски поток". 

По време на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ премиерът заяви също така, че до година и половина може визите за САЩ да паднат.

"Що се касае до визите две са важните неща, които ние сме поискали, защото с 36 % се е вдигнал стокооборотът между България и САЩ, 1 милиард и 300 милиона щатски долара е в момента. За първи път въпроса за отпадането на визите беше поставен от президента на САЩ Доналд Тръмп. В момента сме под 10 % в отказа на визи. Февруари месец пристига помощник-държавен секретар по визовия проблем, за да работим и да се надяваме, че в рамките на година, година и нещо ще приключим и тази тема", добави Борисов.

За ситуацията в Близкия изток той посочи, че само мирът може да реши проблемите. Министър-председателят съобщи, че страната ни ще се съобрази с решението на Ирак за напускане на всички чужди войски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във