Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов планира да открие интерконектора с Гърция през септември 2020 г.

Премиерът Борисов награби американския посланик Херо Мустафа, след като я повози на пасажерското място в прословутата джипка

Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова провериха напредъка по изграждането на газовия интерконектор между България и Гърция. "Тук се забавихме малко заради археолозите, над 4 млн. лв. държавата е отделила. Не съм сигурен, че догодина октомври ще е толкова слънчев, за да се надяваме да го открием, така че може би ще трябва да бъде готов за септември", заяви премиерът в присъствието на посланиците на САЩ, на Гърция и на Азербайджан. 

Тръбопроводът ще е с дължина 182 км между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Правителството обаче обещава внос и на американски втечнен газ.

"С един бърз път Бургас - Александропулис ще свържем Егейско с Черно море, ще си открием по един кей - без войни, а на базата на взаимно-изгодното сътрудничество. Това сега правим с колегата Мицотакис", коментира още Борисов. 

За изграждането на интерконектора бе създадено съвместното дружество ICGB. То вече избра строител - гръцката компания J&P AVAX S.A. Тръбите също ще бъдат доставени от гръцка фирма - Corinth Pipeworks Industry S.A., която спечели договора на стойност 58.3 млн. евро. 

Бойко Борисов отбеляза, че изграждането на газопровода е мечтата на много поколение политици.

"По-точно те говореха, те не са мечтали за големи шлемове и какво ли не и, че ще докарват газ от Азербайджан, че ще докарат втечнен газ. Идваха си, говореха и много често се употребяваше, особено от тези по-демократични лидери, думата "диверсификация". Само че не знам те какво разбираха, защото газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи. Затова българската държава с банкова гаранция изтегли заем и това, което виждате, струва близо половин милиард, след една изключително прозрачна процедура. Гръцкият посланик каза, че това е пример за Европа, финансирането на огромната част е българско – половин милиард", добави министър-председателят.

"Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект. Ние също така приветстваме намерението на българското правителство да подкрепи – посредством участие в собственост и резервиране на капацитет – плаващата платформа за съхранение и регазификация до Александруполис, коeто ще увеличи перспективата на интерконектора да превърне България в истински динамичен газов хъб", каза американският посланик Херо Мустафа пред журналисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във