Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Пандемията води страните към банкрут

Премиерът Бойко Борисов прие продължаването на противоепидемичните мерки до 31 януари. Една от малкото промени в ограниченията предвижда разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, както и да се отворят детските градини и яслите.

„Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок“, каза премиерът на работно съвещание със здравните власти в Министерския съвет. 

Той отбеляза, че въпреки че броят на заболелите у нас е доста по-нисък, а броят на оздравелите надхвърля заразените, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост. „Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки“, категоричен бе Борисов.

"Нечувана финансова икономическа криза"

Премиерът акцентира, че пандемията от COVID-19 е довела до нечувана финансова икономическа криза и води страните към банкрут. Някои от тях вече са с минус 15% дефицити. „Няма държава, която да има достатъчен буфер. На този етап ние сме осигурили над милиард и сто милиона лева в подкрепа за микро-, малките и средните предприятия“, добави Бойко Борисов. 

Според последната актуализация на държавния бюджет, хазната следва да приключи настоящата година с дефицит в размер на около 5.2 млрд. лева. Към края на ноември дефицитът бе едва 183 млн. лв., но на последните две заседание правителството нареди разходи за около 700 млн. лева. Традиционно кабинетът разписва най-големите си харчове именно през декември, така че дефицитът неминуемо ще набъбне.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. Същевременно, след като вече има нотификация от Европейската комисия, веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 000 лева.

Лъчезар Борисов заяви още, че съвместно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

„Предвид факта, че ограничителни мерки ще има и през януари, ние сме взели предвид авансово тази възможност – тоест с минимум административни усилия фирмите ще могат да кандидатстват и получават подкрепа за който и да е период, в който те са били затворени“, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че има достатъчно средства, осигурени дори за месец януари.

Има ли резултат от помощите

На брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева посочи, че останалите мерки също продължават да действат. До 31 март 60/40 и 80/20 за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт ще продължат, като за това ще бъде направена необходимата промяна. До момента са изплатени 602 милиона лева по 60/40, запазени са около 250 хиляди работни места.

По 80/20, която е отворена и за самоосигуряващи се, са подпомогнати общо 1700 работодатели и самоосигуряващи се, като тези, които са се възползвали само от 290 лева са получили общо 20 милиона и 700 хиляди лева, а тези, които са се възползвали от комбинацията между 290 лева и 60/40 са получили 77 милиона лева. Общо над 40 хиляди работни места са запазени в секторите хотелиерство, транспорт и туризъм, като за транспорт са около 9000 от тях, отчете Деница Сачева.

В същото време обаче бизнесът казва, че няма особен интерес към антикризисните програми на държавата. Над 70% от фирмите не одобряват помощите от правителството, а половината от компаниите не са ги ползвали.

„Мярката 60 на 40 е развълнувала по-малко от 30%. Мярката за запазване на секторите „Транспорт“ и „Туризъм“ събира 85% отрицание. Пълен крах на толкова широко прокламираните мерки през Българската банка за развитие. 90% не са ги ползвали. Микрокредитите не работят 91%“, казва председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във