Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БОРИСОВ ОТКРИ ИДЕАЛНИЯ МОДЕЛ ЗА БОКЛУКА

Само три седмици след встъпването си в длъжност новият градоначалник Бойко Борисов представи идеален модел за излизане от кризата със софийската смет. Той се състои от шест елемента. Първият включва разделяне на потоците от отпадъци по видове и извозването им по определени графици. Не се знае само как и най-вече кога столичани ще се приучат сами да разделят боклуците си и да ги изхвърлят не където им падне, а в съответните контейнери.
Втората стъпка ще е сепарирането, което ще се прави или на мястото, където ще се преработват отпадъците, или в депото за временно съхранение. Не че има нещо лошо, след като са събрани поотделно, повторно да бъдат разделени, особено ако това се извършва от тесни специалисти (т.нар. клошари). Само че докато общината си изясни подробно тази част от схемата, нищо чудно в нея да се вместят още няколко междинни депа и поне толкова транспортни фирми.
Следващите два етапа ще са биологичната обработка на органичните отпадъци и утайките от пречиствателните станции, както и термичната преработка на другите боклуци. А остатъчният при изгарянето отпадък ще се съхранява в депо. То при всички положения ще се търси така, че да е на територията на Столична община и върху терен, собственост на кметството, заяви председателят на общинската екокомисията Нели Манова.
Последният елемент на боклукчийския модел е превръщането на инсталацията за преработка на отпадъците в екопарк с уникални растения и животни (може би и боклукозавърчета). Идеята на общинарите е хората да могат да използват тези паркове за разходки и да се убедят в безопасността на технологиите.
От хотелиерския бранш обаче се обявиха против изграждането на завод за изгаряне на отпадъците в София. Според тях това ще доведе до сериозни екопроблеми и отлив на туристи от столицата. Хотелиерите са поискали спешна среща с кмета Борисов, която вече два пъти е била отлагана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във