Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов отхвърли исканията за по-нисък ДДС

Данъчните закони в рамките на мандата няма да се променят, обяви премиерът Бойко Борисов, като се позова на коалиционното споразумение с "Обединени патриоти". Управляващите повече нямало да дебатират по тази тема, посочи Борисов и добави, че търпял упреци от партньорите си във властта.

Предложения за диференцирана ставка за някои стоки направиха от БСП и ДПС. Преди седмица Съветът за тристранно сътрудничество, в който участват бизнесът, синдикатите и правителството, отхвърли законопроекта на БСП за сваляне на ставката върху храните и лекарствата.

Финансовият министър Владислав Горанов защитава тезата, че намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител.

"Този, който стои зад купувача на активите на ЧЕЗ, сутринта беше по телевизията", заяви днес премиерът за сделката между "Еврохолд" и чешката енергийна група. "Кандидатът за купувач много ясно каза надълго и нашироко", посочи лаконично Борисов по повод телевизионна изява на водещия акционер в "Еврохолд" Асен Христов. 

Министър-председателят отказа да коментира медийните спекулации, че Цветан Цветанов участвал в сделката. "Цветанов е извън ГЕРБ. Питайте си го него. Не мога да отговарям за него, както БСП не отговарят за Жан Виденов, а ДПС за Лютви Местан", обясни Бойко Борисов.

Той добави, че правителството няма да се намеси в сделката. Регулаторите трябвало да поемат отговорност и да извършат съответните проверки. "Като премиер аз даже нямам право да коментирам подобна сделка, защото подобно изказване може да доведе до тежки последици - ще осъдят държавата за много пари", каза още министър-председателят и призова КФН, КЗК и КЕВР да бъдат оставени да си свършат работата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във