Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов освободи зам.-министъра на екологията Красимир Живков

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободен . На поста е назначена Славея Стоянова. 

Отстраняването му бе обявено от премиера Борисов още в неделя (31 май). "Има огромен натиск в МОСВ, но натискът е да работят добре. Как се е допуснало да дойдат тези отпадъци? Нали затова вземат заплати - имат и отговорности. Като са разрешили, сега ще си носят отговорността. Натискът е този - да си вършат работата и да не се поддават на никакви други практики, обясни Бойко Борисов.

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста петима от обвинените за случая с опасния боклук. Сред тях са Красимир Живков и бизнесменът Атанас Бобоков. Пламен Бобоков бе пуснат от ареста срещу парична гаранция от един милион лева.

"С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам - членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен. Нека да отговорят на тези въпроси", заяви пред съда Красимир Живков.

Според прокуратурата членовете на престъпната група, която няма лидер, са зам.-министърът, братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, бизнесмените Николай Миховски, Васил Богданов и Айгюн Еминов.

Според прокурор Генка Брезашка от Специализираната прокуратура Живков издавал разрешителни и назначавал хора в РИОСВ-Плевен само след благословията на собственика на “Приста Ойл” Атанас Бобоков. Двамата били изключително близки и още от 2014 г., когато Живков се занимавал с издаването на разрешителни, ставало само с одобрението и съгласието на бизнесмена.

Групата се разследва за внос и преработка на отпадъци.

Още през януари главният прокурор Иван Гешев разпореди специален надзор на образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци и пренасянето им през границите на страната. Бе възложено на Министерството на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ съвместна проверка за спазване изискванията на закона. Тези действия последваха пратка на отпадъци от Италия, която е била складирана на пристанища в Бургас и Варна.

От съобщенията на прокуратурата стана ясно, че е имало е разрешение за внос на 25 000 тона отпадъци от Италия, което е било издадено на 6 декември 2019 г. от оправомощен заместник-министър на околната среда и водите.

За отпадъците от Италия се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Наследникът на Красимир Живков на поста - Славея Стоянова, е магистър на биологичните науки в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2015 година до момента Стоянова заема длъжността директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите. Преди това е била главен експерт в същата дирекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във