Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Никой не може да ме обвини в предизборно харчене

Премиерът Бойко Борисов показа на министри и синдикати мястото, където ще бъде построен 7-ият блок на АЕЦ "Козлодуй". Освен строежа на 7-ия блок, в разговора, излъчван на живо във Фейсбук, беше обсъдено и увеличението на заплатите и пенсиите. 

Премиерът бе придружен от министрите на финансите и на енергетиката Кирил Ананиев и Теменужка Петкова, от председателя на КНСБ Пламен Димитров, Димитър Манолов от КТ "Подкрепа"  и от изпълнителния директор на ядрената централа Наско Михов. 

Министър-председателят се похвали, че в "нивата" зад него ще бъде построен 7-ият блок по технология, която е коренно различна от досегашната. "Не трябва да мислим само за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ „Козлодуй“. От февруари месец вече имаме оценка за въздействие на околната среда, ще направим 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технология, която е коренно различна от сегашната, 100% диверсификация така, както направихме с газа", обясни той и продължи - "Разработваме система за малки модулни централи, които още не са лицензирани в ЕС, но се работи по тях, но това ще е някъде 2027 година, живот и здраве. Към момента стартираме и на Министерския съвет ще вземем решение, за да може хората в Козлодуй, в централата, специалистите, всичко, което имаме като изграден капацитет, да продължи да работи".

Минималната пенсия ще се вдигне от 250 на 300 лева, отбеляза финансовият министър Кирил Ананиев. "За хората, които получават между 300 и 369 лв., това е линията на бедността, ще се увеличат с 10%. За останалите, които взимат над 369 лв. – с 5%. Максималната пенсия ще се увеличи на 1440 лв., без да вдигаме максималния осигурителен доход. Всичко трябва да бъде балансирано и да има етапи на развитие", допълни той.

Пламен Димитров посочи, че предложението на КНСБ е от догодина да има диверсифицирана схема за увеличение на пенсиите - по-ниските да се увеличат с по-висока ставка.

"Никой не може да ме обвини в предизборно харчене", изтъкна премиерът. И добави, че всички средства се дават в помощ на хората и бизнеса заради пандемията от COVID-19, а в последните 11 години всяко правителство на ГЕРБ и финансовите министри са държали бюджетът на страната да е на излишък.

"Предвиждаме 10% увеличение на доходите така, както през всичките години. 360 милиона за учителите, за да завършим това, което сме обещали. За хората на първа линия – увеличихме", отчете Борисов.

Той съобщи, че на утрешното си заседание кабинетът ще отпусне средства за закупуването и на още 16 000 компютри за училищата. "За да имат готовност, допълнително, за да могат да се поемат първите нужди, ако някъде е необходимо. После са 70 000 компютри, но те са по европейската програма. Вчера с Ангелов (здравния министър - бел. ред.) говорихме и за още 5 милиона за това лекарство, което казват, че помага, не лекува, но най-много помага - ремдесивир. Още 5 милиона ще дадем, да се изкупят и да са пълни складовете“, увери министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във