Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов няма спирка: Осигуряваме доставката на най-евтин газ за бизнеса и потребителите

"Газопреносната ни система е модернизирана и реверсивна, с най-добрите компресори, така че можем във всички посоки да транспортираме газ. Направили сме инвестиция в компресори за 360 млн. лева, като по този начин имаме не само диверсификация, но и даваме възможност на българския бизнес и потребители на най-ниска цена да им се доставя газ и да се транспортира." Това заяви премиерът Бойко Борисов, който направи оглед на изграждащата се в момента компресорна станция "Расово".

Заедно с другата компресорна станция - "Нова Провадия", двете станции ще служат за повишаване на налягането по трасето на "Балкански поток". На станция "Расово" вече са монтирани трите компресорни агрегата, произведени от американската компания Solar Turbines. Други четири броя от същия вид компресорни агрегати от най-ново поколение е предвидено да бъдат монтирани и на КС "Нова Провадия". Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери и ще отговарят на всички изискванията на екологичното законодателство, уточняват от правителствената пресслужба.

Към настоящия момент продължават да се изпълняват строително-монтажните работи на бъдещата площадка на КС "Расово", като се очаква те да приключат през декември. На площадката освен трите газотурбокопресорни агрегата ще бъдат разположени също административна сграда, производствени и обслужващи сгради. Общата стойност на договора за проектиране, доставка и изграждане на двете компресорни станции възлиза на близо 180 млн. евро.

Компресорните станции са ключови за реализацията на проекта "Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница". Линейната фаза на проекта също е в напреднала фаза на изграждане. Сама по себе си тя представлява истинско инженерно предизвикателство, предвид тежката геология на места и трасето, което пресича множество естествени препятствия като реки, канали, дерета, автомобилни пътища, ж.п. линии и друга техническа инфраструктура.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във