Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов няма да иска оставката на министър Теменужка Петкова

Премиерът Бойко Борисов няма да иска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. 

Четирите национално представени работодателски организации КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК поискаха отстраняването на Петкова заради неуредици в последните промени в Закона за енергетиката. Новите текстове бяха одобрени в петък на първо четене от парламента и следва да уредят схемата за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз“, след като "Газпром" възстанови парите на българския оператор заради поевтиняването на доставките на руски газ.

Бизнесът обвини Петкова в опит за отклоняване на огромен паричен ресурс, който следва да бъде възстановен на предприятията. Както и в проява на изключителна некомпетентност и в известна степен на арогантност и незачитене на интересите на бизнеса в период на криза.

Борисов заяви в събота, че поправките стават в Народното събрание, не ги прави Теменужка Петкова, с което на практика даде да се разбере, че не мисли да отстрани енергийния министър. Без допълнителни уточнения премиерът каза, че се разглежда писмо от Европейската комисия по казуса.

"Спорят за 45 милиона, едните казват, че им се дължат, другите не. В рамките на днешния и утрешния ден, до парламентарния ден в понеделник, ние като партия ще имаме решение какво да гласуват", заяви Борисов. 

Работодателските организации настояват промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ АД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства и за периода 1 януари 2020 г – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г.

Те твърдят, че именно през първо тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във