Банкеръ Daily

МС алармира за фалшива новина

Борисов не е договарял 120 млн. евро за магистрала София-Скопие

Най-големите български медии публикуваха на доверие новина на сайта за фалшиви новини xaknews.blogspot.bg. Според измислената информация, на Световния икономически форум в Давос премиерът Бойко Борисов е съобщил, че е „издействал 120 млн. евро от Европа за изграждането на магистрала София – Скопие“. Партенката на xaknews бе публикувана първоначално в платената версия на агенция БГНЕС. След това тя веднага попадна в най-големите български медии.

От Министерски съвет изпратиха следната позиция:

„Във връзка с разпространен текст за изказване на министър-председателя в Давос, публикуван в блог, ви информираме, че премиерът не е давал изявления за никоя медия при участието си в Годишната среща на Световния икономически форум, освен за обществената БНТ. За всички негови срещи и проведени разговори достоверна е информацията от правителствената пресслужба.

Публикуваме и абсурдната новина, според която премиерът бил казал, че България ще строи и „магистрала от София до Видин“:

„Премиерът Бойко Борисов е издействал в Давос 120 млн. евро от Европа за изграждането на магистрала София-Скопие.

"Говорих с Меркел и с Юнкер и ми обещаха пари за Македония и за нас, за да се построи магистрала от Скопие до София, която винаги е била приоритет. Зоран Заев ме помоли да се ангажирам, което потвърждава факта, че съм възприемчив към всички съседи като лидери на Балканите. Успях да убедя Меркел и Юнкер, че тази магистрала е от жизнено важно значение за Западните Балкани и за сигурността в региона и че с това още веднъж ще докажем на всички, че Европа е едно семейство, в което всички са равни. Приоритетите на българското европейско председателство наистина се оценяват от всички в Европа и те ни помагат да развиваме Балканите“, заявява Борисов.

Запитан защо иска пари за Македония, вместо да търси за северозападна България за магистралата от София до Видин, той отговори: „Парите за северозапад отдавна са предоставени на България и работим, така че в близко бъдеще ще има магистрала София-Видин. Хората трябва да потърпят още малко, след две-три години това ще се случи. Този път не е обикновена улица, че да бъде направен за десет дни", каза българският премиер".

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във