Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов настоява всички да понесат отговорност за кризата в Перник

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Перник, за да проследи работата по изкопаването на водопровод. Причината е аварийният план, който влиза в сила днес, когато ще започне работата по алтернативното трасе, през което ще бъдат положени нови тръби. Премиерът отиде на проверка в района на пречиствателната станция с кмета на Перник Станислав Владимиров. Градоначалникът каза на Борисов, че се работи по старата, нова пречиствателна станция, както и по водопроводната мрежа. Те прегледаха работата на пречиствателната станция и в завод "Стомана", където се оказа, че няма незаконно отклоняване на вода, а само течове от аварии.

„Дойдох не само, защото кметът ме покани на рожден ден, но и да седнем и да решим проблемите. Ако погледнем последните 30 години - само в последните четири Перник е управляван от ГЕРБ, а останалите 26 в града е управлявала БСП. И аз съм съгласен да търсим отговорност, но от всички. Да се види и как са приватизирани големите мощности на Перник. Ако държавата или общината бяха получили пари за своите капиталови мощности по време на приватизацията, сега нямаше да взимаме пари от държавата. Тук политика няма. Важното сега е да се работи по магистралния водопровод, по пречиствателната станция – новата и старата, и да помогнем на Перник с подмяната на водопровода.", каза Борисов.

"Много искам и аз това, което председателката Корнелия Нинова е искала и разговаряла с главния прокурор, не знам какви връзки трябва да имаш, за да назидаваш главния прокурор, но може други истини да излязат", каза премиерът и подчерта, че няма връзки с главния прокурор, за да му звъни и да му искам отчетност, но БСП са свикнали да имат главни прокурори.

Вчера той съобщи, че ще бъде изградено изцяло ново алтернативно трасе по Клон 2 в Перник с държавни средства. През него ще бъдат положени нови тръби. А днес започва работата по изчистването на трасето, което ще бъде дълго близо километър и ще струва над 2 млн. лева. Предстои да бъде изградена и пречиствателна станция. Всички необходими материали вече са набавени.

В неделя министърът на икономиката Емил Караниколов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и областният управител Емил Костадинов за пореден ден бяха на място в Перник и продължиха с обследването на водопреносната мрежа на града. Те се срещнаха с научните ръководители, ангажирани с намирането на решения за осигуряването на допълнителен дебит към яз. "Студена". Запознаха се и с проектите, които днес ще бъдат предоставени за одобрение от Басейновата дирекция към екоминистерството. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във