Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: НАП от приходна агенция става и разходна

Със 156 милиона лева ще се финансират мерки за микро- и малки предприятия заради Covid-19. Правителството реши, че Министерството на икономиката и Националната агенция по приходите ще осъществят процедурата по подбор на проектите, ще могат да кандидатстват фирмите засегнати от временните противоепидемични мерки и тези, които преустановиха дейност заради заповедите на министъра на здравеопазването. Те ще получат подкрепа чрез оборотен капитал, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изплащането на помощта се предвижда да се извършва от Национална агенция по приходите изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения - две седмици и за предоставяне и плащане впоследствие - от една седмица", поясни той.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че НАП от приходна агенция става и разходна: "Министърът на финансите извърши заедно с колегите от НАП огромна работа, за да можем от приходна, както и парламентът, от приходна агенция да можем да я превърнем и в разплащателна, за да може по най-бързия начин парите да стигат".

Правителството осигури и 51 милиона лева, които ще се разпределят като помощи на туроператорите и туристическите агенти. Те ще получат 4% от декларирания годишен оборот за 2019 година, обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

"Разпространението на Covid-19 доведе до много сериозен срив на туризма в България. Предвид че предприятията с основен предмет на дейност в сферата на туроператорската и туристическата дейност са малко над 1600, целесъобразно е да бъдат частично подпомогнати с безвъзмездна финансова помощ в размер на 4 процента от оборота им без ДДС за 2019 г.", каза тя.

Отделно 5 милиона лева се отпускат допълнително на министерството на туризма. С тези средства държавата ще осигури помощ от от 35 евро за всяка седалка в чартърен полет, когато става въпрос за ползването на туристическа услуга в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във