Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Най-интересно ми е дали ресторантьорите ще свалят цените с 11%

Ще оформим в отделен закон предложението за 9 % ДДС за ресторантите и хотелите утре. По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Заради това сега не могат да проработят мерките 60 на 40.  Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в парламента, в който участваха и представители на коалиционния партньор в управляващата коалиция от Обединени патриоти.

"Финансовият министър е категорично против свалянето на ДДС, но не всичко са сметки. Менда Стоянова също е категорично против. Затова Горанов не дойде на срещата с ресторантьорите, а пък Менда Стоянова я няма сега на пресконференцията", обясни Борисов и допълни, че ще бъде направи опит намаляването на ДДС за ресторантьорите от 20 на 9 на сто да влезе веднага, но това щяло да стане ясно утре.

Според него сега е най-интересно дали ще паднат цените с 11 процента. Той обясни, че са се разбрали с бранша да се следят сега оборотите и да се засече.

"Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията", заяви още Борисов.

Първоначално правителството съобщи, че се сваля и ДДС за храни от първа необходимост от 1 януари 2021 г. 40 минути по-късно бе разпространено второ прессъобщение със забележката, че трябва да се ползва “този вариант, съгласуван с Министерството на финансите”. В него храните от първа необходимост ги няма.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във