Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов на първата копка на българския суперкомпютър: Целият свят знае, че сме най-добрите

Премиерът Бойко Борисов присъства на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в "София Тех Парк". Суперкомпютърът ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум "Петаскейл суперкомпютър – България", с водещ партньор "София Тех Парк" АД.

Борисов бе посрещнат от експериздента Росен Плевнелиев. На церемонията присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на партньорските организации в консорциума "Петаскейл суперкомпютър – България". 

"От най-изостаналите вече сме водещи не само на Балканите, но и в тази част на Европа, защото, както знаете, само пет такива суперкомпютъра има. Тук ще има офиси на Световната банка, утре откриваме немски завод в Пазарджик. В цял свят знаят колко сме добри и малко да се отпуши икономиката, всички ще искат да дойдат при нас'', подчерта премиерът пред репортерите.

По думите му суперкомпютърът ще представлява една добра възможност за иновациите, автомобилните клъстери и науката.

"Преборихме се с конкуренцията не само на Балканите, но и в целия Европейски съюз за този суперкомпютър. Колко труд ни е струвало, за да се случи... Но все пак да се знае, че с 16 милиона лева и България е участвала, така че сме си горди с това, което се случва сега'', допълни Борисов.

"Не стройте до 12-и, че дотогава е ретроградният Меркурий. Стройте след това'', препоръча на работниците премиерът.

"И с "Фолксваген" има морална победа. Обадиха се и казаха, че явно нашата оферта е по-добра", добави президентът Плевнелиев по повод отказа на компанията да прави завод в Турция.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че утре в Пазарджик се открива нов завод, в Пловдив също ще има четири инвестиции, сред които и предприятие за технологичен текстил. Това означава, че българската икономика работи и по време на криза, допълни той.

"София Тех Парк" се развива изключително добре през последните три години и сега се изпълва със съдържание. Плевнелиев е бил на това място в казарма и сега се връща като баща на този проект. Това е перла в короната му. Тук сега е и Световната банка, което е изключителен имидж за България", каза още Караниколов. 

Премиерът Борисов даде подкрепата си за базирането на суперкомпютър у нас още по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във