Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: На 1 януари 2021 г. мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне

Премиерът Бойко Борисов инспектира интерконектора България-Гърция. Това стана ясно от видео в профила му във Фейсбук. Премиерът е придружен от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и директорът на "Булгартрангаз" Владимир Малинов. Заедно с тях бе и представител на гръцката фирма "Авакс", която изпълнява строителството на обекта. Той обясни, че се работи усилено и до края на година ще има сериозен напредък по трасето.

Споразумението за строителството е подписано. Банковите гаранции са осигурени, изтъкна Борисов. Това означава, че трябва да се спазват всички срокове.

Разчистената полоса е 145 км, посочи Теменужка Петкова. Тя допълни, че 104 км тръби са вече на трасето. 73 км тръби вече са заварени. Положени са 30 км.

Един километър и шестстотин метра от трасето ще преминат под язовир "Студен кладенец", както и под река Марица, уточни премиерът Борисов. "Това, което искахте от нас - банкова гаранция, по-бързо плащане - всичко е направено. Споразумението е подписано. Европейската комисия даде съгласие, Европейската инвестиционна банка. Всички сме получили съгласие за това. Живот и здраве, вече се движим в срок и норми", каза министър-председателят.

"На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне", похвали се премиерът. "Горе, "Балкански поток" вече приключи. Това тук е много важно да го направим бързо. Гръцките компании работят на максимални обороти. Стотици километри са разнесените тръби. Десетки са под земята. Работи се на пълна мощност. Ускорили сме плащанията така, че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект от Александруполис, от нашата част, знаете, че имаме 20% там, за да може оттук на север да потече различен от сегашния газ. 100 % диверсификация", изтъкна той.

Работи се много усилено по интерконектора с Гърция и се вижда, затова някои ги е много яд. Затова се бунтуват някои. Никой не е вярвал, че ще стане", отбеляза Борисов.

"Над 440 души работят на междусистемната газова връзка Гърция-България от двете страни на границата. Към момента по трасето са разнесени над 159 км тръби, от които 72 км са заварени, а засипаният тръбопровод е над 11 километра. Чрез изграждането на този значим проект ще имаме достъп до природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници. Така постигаме 100 процента диверсификация. Проектът ще е от голяма полза за всички българи, както и за нашите съседи", написа по-късно премиерът в социалната мрежа. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във