Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Морето във Варненско е на 100% идеално за къпане

"Морето във Варненско е на 100% идеално за къпане", изтъкна премиерът Бойко Борисов по време на посещението си на пречиствателната станция във Варненско. Работниците там го посрещнаха с аплодисменти. Премиерът беше придружен от кмета на морската столица Иван Портних.

"Може да разкажете на жителите на гостите на Варна и целия регион, че всичко това отиваше в морето. Това е огромна станция. Затова не ни харесват. Десетилетия всичко е текло в морето. Сега водата е чиста. Това е добре за туризма, това е добре за хората. Магистралата върви, огромни отсечки вече са на асфалт, газопроводите вървят. Заслужаваме да не ни харесват – като се прави много, това не им харесва", констатира министър-председателят.

Строително-монтажните работи за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в „Златни пясъци“ са завършени. Изграждането на станцията започна през февруари 2017 г. Срокът за изпълнение, който има два етапа, е до края на 2021 г.

Първият етап, предвиждащ усилване на съществуваща пилотна конструкция №1, е завършен, издадено е разрешение за ползване от 13.02.2019 г.

В момента се правят изпитания при експлоатационни условия и обучение на персонала. По одобрена програма се извършват анализи на пречистената вода.

Проектът за реконструкция и модернизация на инфраструктурата за пречистване на отпадъчните води в агломерация курортен комплекс „Златни пясъци“ се изпълнява по оперативна програма „Околна среда“. Общата стойност на проекта е 37 150 155,07 лв. с ДДС. От тях по линия на Кохезионния фонд са 24 360 056,55 лв., от държавния бюджет са 4 298 833,51 лв. и съфинансиране от Община Варна - 8 491 265,01 лв.

Министър-председателят отбеляза значимостта на пречиствателната станция за региона и постави акцент върху модерното й оборудване. Предвидена е за натоварване от 72 122 жители и гости през летните месеци и 18 000 – през зимния период.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във