Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Лицемерно е да издигам кандидат за главен прокурор

Европейската комисия взе решение мониторинговият механизъм за България да отпадне. Оттук насетне всички предположения са нови или трябва да се вземе отделно решение за всяка държава членка. Това заяви премиерът Бойко Борисов за новите механизми за проверка за върховенство на закона и свобода на медиите в Европейския съюз.

"Факт е, че сме изпълнили всички предписания. Далеч не смятам, че сме идеални. Такива проблеми има във всички европейски страни. Много от колегите изразиха недоволство, че само за България и Румъния, а в много други държави се получават такива недъзи. Сега ще има един общ механизъм за всички държави", отбеляза премиерът. 

Новия главен прокурор

По думите му върховенството на закона трябва да стои на първо място, затова подкрепил позицията на Лозан Панов по казуса "Полфрийман". "Върховенството на закона е точно това - да се съобразиш с присъдата, независимо дали ти харесва или не", добави той. 

Борисов обясни, че правосъдният министър умишлено не е предложил конкурент на Иван Гешев за поста главен прокурор.

"Представете си да беше предложил Емил Радев - член на ГЕРБ и да го изберат. Ще се ползва ли с доверие? Аз смятам, че Емил Радев беше най-подходящ. За да не бъдем лицемерни, казахме: прокурорите да си издигнат свои кандидатури, каквото искат. По никакъв начин ние не сме се месили", коментира министър-председателят.

Според него протестите срещу Гешев са дело само на една политическа партия. Той допълни, че ако се върнем назад във времето, тези предложения и промени в закона, с които прокурорската колегия на ВСС издига кандидатите за главен прокурор, са били внесени още по времето, когато Христо Иванов е бил правосъден министър.

"Тогава, за да не се месят политиците, защото дотогава знаете как се избираха и главният прокурор, и председателят на ВКС, се взе решение от парламента и законът се промени прокурорите да номинират и издигат своите кандидатури, а съдиите да номинират и издигат своите кандидатури", добави премиерът.

Албания и Северна Македония

Борисов изтъкна, че лично е призовал евролидерите отново да дадат перспектива на Северна Македония и Албания в Загреб по време на Хърватското председателство. От интервюто му пред bTV се разбра, че това се е случило на последното заседание на Европейския съвет, когато им бе отказана покана за присъединителни преговори. "Тогава колегите се спогледаха, Доналд Туск каза да предложим и всички се съгласиха. Така че ако отвътре излязла такава информация, така беше“, обясни той.

Премиерът приел решението на френския президент Еманюел Макрон - "ако ориентацията на държавата зависи от един човек, тя не е за ЕС". Борисов разясни, че опозицията в Северна Македония е с антибългарска риторика и дори иска ревизирането на решения за предстоящо членство на страната в ЕС.

"Искам да припомня, че когато България влизаше в ЕС, имаше абсолютен национален консенсус на управляващи, опозиция и всички политически партии: и на социалисти, и на десни, че нашият път е ЕС и НАТО. Сиреч, която и партия да дойде на власт в България, ориентацията не се променя. Докато в Северна Македония и Албания казваме, че ако не е или ако Зоран Заев или Еди Рама паднат от власт, нещо ще стане. Тогава те не са за този път. В това отношение Макрон заслужава аплодисменти“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Случаят в Есекс

За мен беше важно дали камионът е тръгнал от България. Шофьорът е ирландец, вероятно са ползвали регистрацията, мисля че имат още два камиона, няма как да сме свързани с този случай, посочи Борисов за регистрирания в България камион, открит край Лондон, в който бяха открити 39 трупа.                     

"Няма как ние да сме свързани освен с табелата на камиона. Нашите офицери влязоха във връзка, максимално ще съдействаме. Не е могъл тук да натовари хората. Във всички случай е ирландски или английски. Английските служби ще ги открият, няма смисъл да задълбавам", коментира премиерът. Според него следата на трафика на хора с трагични последици не е българска, а вероятно английска или ирландска.

                                                                                                

Facebook logo
Бъдете с нас и във