Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов към Медведев: На България ѝ се полага да участва в газовия пренос

S 250 59dd6cce 1192 4141 a050 1dcdede65b14
S 250 2c19082e e183 4522 abb5 0d8c0076f97f
S 250 0dbf285b 9dcf 46a2 92d3 fd1184595dd7
S 250 a64134ef 7760 41d9 9e98 b3bdb8e06627

Много ясно сме артикулирали, че България ще участва в разпределението на газ в региона, защото това просто ни се полага. Както „Северен поток 1” и „Северен поток 2” се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме от хъба 15-16 млрд. куб. метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство преди всички свои съседи – да има развита компресорна и газопреносна система.Това заяви премиерът Бойко Борисов пред  руският премиер Дмитрий Медведев по време на протоколната среща в Министерски съвет. Руският премиер е на двудневно посещение у нас.

Борисов подчерта, че при спиране на транзита за Турция нашите тръби ще останат празни и е нормално България да търси доставчици, които да използват инфраструктурата. По думите му решението за изграждане на газопреносен център на българска територия е съгласувано с ЕК.  Премиерът посочи, че капацитетът на нереализирания газопровод "Южен поток" е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на "Турски поток" през България е планирано за около 16 млрд. куб. метра. По въпроса за АЕЦ "Белене" българският премиер изтъкна, че страната ни разполага с два ядрени реактора и този проект ще бъде реализиран на пазарен принцип.

Борисов каза също, че последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти. Той разкри още, че с руския си колега обсъждат пускането на нов ферибот от Бургас до Новорусийск.

Руският премиер Дмитрий Медведев поздрави България по случай 141-годишнината от Освобождението от османско робство. Той добави, че тази година се отбелязват и 140 години от началото на дипломатическите отношения между Русия и България. Медведев заяви, че с българския премиер ще разговарят за някои икономически теми и проекти. "Има към какво да се стремим, защото в последните години някои от числата за икономическото сътрудничество са добри, но други са по-лоши", заяви Дмитрий Медведев. Той изтъкна, че е хубаво, че е възстановена работата на междуправителствената комисия. По думите му между България и Русия има някои съвместни по-големи проекти в енергетиката, газовата област и атомното сътрудничество. Освен това двете страни са свързани и чрез големия обем на туристическото сътрудничество.

Руският премиер посочи, че преди налагането на санкциите срещу Русия търговският оборот между двете страни е бил около 5 млрд. долара, докато сега е около 3 млрд. долара. "Очевидно, че това са загубени работни места и това навярно не е хубаво нито за България, нито за Русия", заяви Медведев. Той допълни, че в момента търговските отношения между двете страни се намират в "сложно положение". Въпреки това Русия остава един от най-големите търговски партньори на България. Затова Медведев се надява търговският оборот да достигне поне нивото от 2012 г.

Медведев бе категоричен, че само ако има гаранции от Европейската комисия /ЕК/ затова, че няма да има пречки проектът "Турски поток" да се развива и в бъдеще, чак тогава този проект ще се реализира и на европейска територия.

Русия е готова да разгледа възможностите за строителството в АЕЦ "Белене", допълни руският премиер. Той изтъкна, че руската компания "Росатом" има голям опит в изграждането на подобни проекти дори на територията на Европейския съюз.

В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев са: Олга Голодец, заместник-председател на правителството; Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество; Александър Новак, министър на енергетиката; Максим Орешкин, министър на икономическото развитие; Максим Топилин, министър на труда и социалната защита; Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм; Александър Грушко, заместник-министър на външните работи; Алексей Лихачов -  генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом", Алексей Милер, председател на Управителния съвет на "Газпром" и др.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във