Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов кани природозащитници заради втория кабинков лифт в Банско

Премиерът Бойко Борисов възложи на ресорните министри да дадат публичност на проекта на решение, с който се предлага промяна в концесионния договор за експлоатация на ски-зона с център Банско. Той препоръча освен това да бъдат поканени представители на екоорганизациите и да се отговори на всичките им въпроси, за да бъдат разсети съмненията им, че ще бъдат нарушени процедури по опазване на природата.

Повод за притесненията му е насрочен протест пред Министерски съвет. От природозащитната организация "Да остане природа в България" обявиха, че започва окончателното разпарчетосване на Пирин. Техните притеснения са, че проектът предвижда увеличаване на площта, която концесионерът Юлен може да сече и застроява от Национален парк Пирин десетократно, от 99,5 ха на близо 1000 ха.

„Тогава вече, с този аргумент ще го вкараме другата седмица или когато всички проблемни детайли са изчистени между двете страни. Това е най-важното нещо. Не искам съмнения и обвинения за подаръци! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и точно него да го няма, да си го защитава, не ми се вижда нормално“, каза Борисов по време на дискусия на днешното правителствено заседание.

„И на Съвета на коалицията, и във всичките наши разговори сме единодушни за втори кабинков лифт и спорът не е дали да има втори кабинков лифт или да няма втори кабинков лифт. Единодушни сме, че ски туризмът, въобще туризмът по нашите планини трябва да се развива и да му се дадат такива условия, каквито има и в Австрия, и в Швейцария, и в много по-развити в това отношение от нас страни. Първото, върху което имам претенция е, че, министърът го няма, а той е основният, който трябва да защити този проект. Второ, нямаме план за управление на „Пирин“, който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен това е по-важното. Разсъждавайки само върху концесията, в случая, която, като я няма на сайт, публично, се създават предпоставки за съмнения. Именно това са ми трите претенции. И те по никакъв начин няма да попречат, ако всичко е наред“, посочи министър-председателят.

Природозащитниците се опасяват, че "Юлен" ще получи и площи извън т.нар. "буферна зона" на обекта за световно наследство на ЮНЕСКО. Което може и да доведе до изключване на Пирин от обектите на ЮНЕСКО.

"Коледният подарък е подготвен, опакован, само остава панделка да му сложат. Но Пирин не е коледна баница! Нито подарък за алчни олигарси, които искат още и още! Пирин е на всички! Затова ние ще провалим тези планове отново! Така, както го направихме през 2012-та", казват природозащитниците. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във