Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Изграждането на "Балкански поток" навлиза във финалната си фаза

Изграждането на "Балкански поток" навлиза във финалната си фаза. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. Той инспектира от хеликоптер строежа по трасето. Заедно с него бяха заместник-министърът по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, българският енергиен министър Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител "Аркад".

На територията на страната са налични всички необходими тръби за обекта и те са разнесени по трасето - над 474 км. На терен се трудят над 2500 работници от различни страни. Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. С реализацията на "Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки, подчерта премиерът.

"Навсякъде, по цялото трасе заварките са направени. Виждате какво огромно съоръжение е", подчерта Борисов. И добави, че през "Балкански поток" се предвижда да се доставя както азерски, така и американски втечнен газ.

Министър-председателят показа и схемата на проекта, като обясни основните приоритети за изграждането му.

"България не е равна и тръбите трябва да се прекарат през планини и пътища, като се пускат и изтеглят тръбите под пътищата със специална техника, за да не се разкопават. Много ни е красива държавата, но да не строиш над нея. Има много планини. Оставихме селскостопанските производители да приберат реколтата. България е много древна държава и има и много археология. Навсякъде се откриваха артефакти по трасето", допълни той.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във