Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов иска по-бързо да се построи газовата връзка с Гърция

С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори  между България, Гърция, Румъния и Сърбия работи много добре, особено при реализирането на инфраструктурните проекти. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата с външния министър на Гърция Николаос Дендиас. 

По време на разговора Борисов изтъкна важността на ускоряването на реализацията на газовия интерконектор между двете държави, който е приоритетен за страната ни. „Това е важно за диверсификацията. Вече осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция. Капацитетът му е от 3 до 5 млрд кубически метра газ“, посочи той.

В рамките на срещата стана ясно, че и България и Гърция желаят да продължат реализирането и на други инфраструктурни и енергийни проекти, които ще бъдат в интерес и на двете държави. Беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, като премиерът подчерта значението на автомагистрала „Струма“ за свързаността с южната ни съседка.

Бойко Борисов и Николаос Дендиас бяха единодушни, че икономическото сътрудничество остава приоритет в двустранното партньорство и двете страни подкрепят всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на търговско-икономическите връзки. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във