Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов инспектира "Балкански поток"

Премиерът Бойко Борисов инспектира "Балкански поток" в Северна България. С него беше директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Нека българите видят какви огромни инфраструктурни строежи се правят в момента", заяви премиерът.

Преносът на природен газ за Гърция е възобновен. Това стана ясно по-рано сутринта. След настъпилата авария на 27 юли, екипът на „Булгартрансгаз” е извършил ремонтни дейности на преносния газопровод от България към Гърция в района на Кулата. Считано от днес, газовите доставки за Гърция са подновени. Всички заявки за газовия ден ще бъдат изпълнени в пълен обем, както в посока от България към Гърция, така и в обратна посока.

"И през нощта продължиха ремонтните работи", съобщи Малинов и добави, че в Гърция днес се очаква пик на консумацията на природен газ, защото температурите ще бъдат около 40 градуса.

"Това, което говореха, че един ден България ще бъде диверсифицирана, е факт. Не е бъдеще време. А това, което виждате е българска газопреносна система", коментира Борисов. 

Премиерът разгледа и археологически разкопки в района на 44-километровия участък от "Балкански поток" на територията на общините Разград и Търговище. Той посочи, че археолозите са в момента по магистралите и по газовите обекти.

Директорът на "Булгартрансгаз" уточни, че до този момент са дадени 22 млн. лв. за археология по трасето. Борисов пък попита кога друг път са давани толкова пари за археология. "Когато я направим тази тръба, всякакъв газ ще минава оттук", категоричен бе министър-председателят.

"Много съм благодарен, ако не сте вие бързо да работите, нищо няма да стане", обърна се премиерът към един от археолозите и допълни, че след няколко месеца "всичко отново ще бъде в жито".

Той обяви още, че от днес започва поетапно пускане на водата към Димитровград и Хасково.

"Днес ще пуснем водата на хората", каза Борисов по темата за замърсяването на река Марица край Димитровград, което спря водоподаването в 48 населени места. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във