Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов и превозваческият бранш обсъждат тол таксата

Започна срещата при премиера Бойко Борисов с представители на превозваческия бранш. На нея се обсъжда темата за обхвата на пътищата, за които ще се плаща тол такса, както и за размера на тарифите.

В сряда започна тестването на новата тол система за тежкотоварни автомобили. Тя трябва да стартира през август и ще обхване 10 800 километра от републиканската пътна мрежа. Превозвачите искат по- ниски такси и изваждане на третокласни пътища от системата.Управляващите пък очакват околo 1 млрд. лв. годишни приходи от Тол системата и обещават парите да бъдат инвестирани в ремонт и поддържане на пътищата.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че е фалшива новина и спекулация тиражираните вчера публикации, че офшорна фирма ще събира тол таксите.  Той напомни, че режимът за избор на Национален доставчик на услуги за събиране на пътни такси е регистрационен и на 14 май т. г. Агенция "Пътна инфраструктура"  е сключила договор с втори доставчик. Той ще влезе в сила след доказване на функционална и оперативна съвместимост от странана кандидата. Докато не се докаже съвместимост, договор няма и може изобщо да не стане факт, обясни Нанков.

Заместник-министърът подчерта, че регистрираният доставчик е с изцяло българско участие и пари от България през офшорни фирми няма да изтичат, каквито внушения днес бяха направени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във