Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БОРИСОВ И ОВЧАРОВ ЩЕ ПРОДАВАТ ЗАЕДНО ТОПЛОФИКАЦИЯ

Столичният кмет Бойко Борисов и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров като че ли най-накрая успяха да намерят общ език за бъдещето на Топлофикация - София. След заседание на работната група за приватизация на дружеството, което се проведе в началото на седмицата, стана ясно, че държавата и общината са се разбрали да започне незабавното оздравяване на компанията. Успоредно с това ще върви и подготовката за раздържавяването на Топлофикация - София. За да няма отново търкания между собствениците, с продажбата ще бъде натоварен международен консултант. Той ще бъде избран по критерии, определени от Световната банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. На какви условия ще трябва да отговаря консултантът ще стане ясно до 25 септември. Преди това обаче и Столичният общински съвет ще трябва да даде съгласието си, за да може да бъде избран той.
Дружеството трябва да бъде продадено до края на 2007 г. и срокът е достатъчен, за да се изработи ясна и прозрачна стратегия за продажбата и да бъде привлечен стратегически инвеститор. Целта ни е сключване на договор, който да не повтаря грешките с концесиите на Софийска вода и фирмите за чистотата, заяви след срещата Бойко Борисов.
Голямата дилема ще е кой ще продава дружеството. Едната възможност е да го направи Столичната общинска агенция за приватизация, доколкото общината има мажоритарен дял в Топлофикация - София. Далеч по-вероятно обаче е със сделката да бъде натоварена Агенцията за приватизация. Тя успя да натрупа доста солиден опит в продажбата на такива дружества. Дори и в момента вървят конкурсите за продажбата на четири топлофикационни предприятия.
Другият въпрос, който предстои да бъде обсъден, е какво точно ще се продава. Вариантът, зад който застана министър Румен Овчаров, е да се продадат 100% от активите на дружеството на стратегически инвеститор. Възможно е да има преструктуриране и отделна продажба на всеки от двата ТЕЦ-а на дружеството. Последната опция е да бъде продаден само определен процент от дружеството. Крайното решение ще бъде взето, когато бъдат чути и аргументите на бъдещия консултант.

Facebook logo
Бъдете с нас и във