Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов и Дончев вярват, че планът за възстановяване е отличен

Томислав Дончев се ядосва, че твърде малко пари ще отидат за саниране.

Правителството се е опита да създаде  добър план за възстановяване, който ще подобри живота на хората и да се увеличи растежът през следващите години, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който събра екипа, работил по плана за възстановяване. 

"Планът се състои от 4 основни стълба. Те са предоставени в деловодството на Народното събрание. Те са: "Иновативна България", "Зелена България", "Свързана България", "Справедлива България". България има 12 млрд. лева безвъзмездна помощ и до 9 млрд. лева земен ресурс, Парите по плана могат да се увеличат. Опозицията може да предложи друг план, ако има такъв", коментира премиерът в оставка и добави, че парите по плана са предназначени за директна помощ за бизнеса, за подкрепа за водородна и газова инфраструктура, за наука и иновации, за подкрепа за домакинствата, които искат да си слагат соларни батерии, инвестиции в образованието, за енергийна ефективност на жилища /на малките къщи/, както и за инвестиции в железниците, които се очертават като най-екологичен транспорт.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев обяви, че над 200 експерти  от лятото на миналата година са работили по плана.

"Основна част от публичния разговор е коментар върху коментарите, направени от друг, без връзка с реалността. Планът е важен финансов инструмент, но той е един от многото и като ресурс - 12,6 млрд. лева, е една четвърт цялото финансиране, което страната ще получи до 2030 г. Две трети от тези тези 12,6 млрд. лева трябва да се договорят първите две години", подчерта  Дончев.

Според него са безпочвени упреците, че в плана има само асфалт, като каза, че там такъв няма, но изтъкна, че според него инвестициите в пътна инфраструктура не са нещо лошо. Той смята, че дори е жалко, че разходите за саниране в плана са само 16 процента от него и допълни, че включването на тази тема изцяло кореспондира с европейската препоръка за вълна от саниране.

Планът за възстановяване и устойчивост предизвиква голям интерес, въпреки че в началото бе сглобен от малък екип посветени. Реакцията на бизнеса, неправителствени, работодателски организации и синдикатите беше бърза и остра - досега не е имало толкова много становища на организации от всички браншове, повечето от тях силно критични. Това наложи преправянето на документа два пъти и сега е на ход третият вариант на плана, изготвен в края на кабинета "Борисов".

Асоциацията на индустриалния капитал в България изрази принципната си подкрепа към проектите на Плана за възстановяване и устойчивост, но поиска допълнителни средства за предприятията. АИКБ подчерта, че заложеният в Плана за възстановяване кумулативен растеж на БВП от 21,7% за периода 2021-2025 г., трябва да е по-амбициозен и да преследва минимум 6% ръст на годишна база. За да бъде постигнат този растеж, бизнесът настоява 1,4 млрд. лева да бъдат осигурени чрез трансформиране от други области от грантове в нисколихвени кредити (основно при финансирането на проекти за енергийна ефективност). Основен акцент поставиха върху необходимостта от повече инвестиции в трите фонда за бизнеса, чиито бюджет не е променен в новия вариант на плана.

Бизнесът предлага и увеличаване на ресурса за придобиване на нови дигитални умения. Също така според тях е важно да има повече инвестиции в изграждане на ВЕИ за собствени нужди на предприятията и домакинствата. При тях обаче няма промяна и са оставени само 250 млн. лева. Прогнозите на плана са, че към тях ще бъдат привлечени още 237,5 млн. лева частни инвестиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във