Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов и Ципрас дават началото на изграждането на газова връзка между двете страни

Днес министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас ще участват в церемонията за началото на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Тя ще се състои от 11.30 часа до с. Кирково, на пътя преди ГКПП Маказа, съобщиха от правителствения пресцентър.

Интерконекторът е един от приоритетните проекти, които се очаква да донесат сигурност и повече конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той ще осигури и диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа - от Азербайджан по Трансадриатическия газопровод, през терминала на Александруполис очакваме втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

От газовата връзка между България и Гърция, която е с дължина 182 км, общо 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини и ще се свърже с българската газопреносна система край Стара Загора и трябва да осигури от 3 до 5 млрд. куб. метра. Проектът е на обща стойност 220 млн. евро.

Двамата ще обсъдят и сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната свързаност в региона на Балканите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във