Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: Горанов е прав, че не трябва да се пипа ДДС, но поемам политическата отговорност

Горанов е прав, че не трябва да се пипа ДДС, но поемам политическата отговорност, каза пред журналисти в велинградско село премиерът Бойко Борисов.

Той посети село Биркова, близо до Велинград, където провери ремонта на основно училище "Д-р Петър Берон". Хората от селото се оплакаха от лошото състояние на пътищата в района и Борисов обеща да се намерят 5 милиона лева за ремонт.

Заедно с премиера в днешната обиколка са министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с дейността на бившия омбудсман Мая Манолова, както и за прехвърлянето на собствеността на футболния клуб "Левски".

Запитан дали има напрежение между него и Владислав Горанов за променената ставка на ДДС за някои услуги, след ясната отрицателна позиция на финансовия министър, Борисов каза, че напрежение няма, и че и той, като Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, смята, че по-малката ставка на ДДС е абсолютна грешка. Той подчерта обаче, че поема политическата отговорност за това решение. По думите му ресторантьорите са били ударени най-силно от кризата и това е била молбата на бранша с 300 хиляди служители. Те твърдят, че с по-ниската ставка и с увеличаване на осигурителния праг ще има повече приходи в хазната. Единственото, което чувам от Горанов е "не ме карай да съм усмихнат и да се радвам от твоето решение", каза Борисов. Ние говорим всеки ден по много теми - ето и сега за пътя знам какво ще каже Горанов "АПИ си има бюджет", коментира Борисов. Аз се обграждам с хора, които ми казват кое не е правилно и не споря с тях, подчерта премиерът. 

Ще намалим ставката на ДДС за ресторантьорите до края на 2021 година - ако се окажат прави и приходите в бюджета са по-големи, аз ще се надсмивам на Владислав Горанов , ако не - ще върнем ставката от 20 процента, посочи Борисов. 

Решението за ремонт на пътя и на училището също е политическо и сега на Горанов ще му е криво, но ще ги намерим тези пари, каза Борисов.

Риск от промяната на ставката на ДДС за един сектор е, че със същите аргументи можем да го променим за всички, каза Владислав Горанов. Ние сме една от държавите с най-ниско преразпределение на БВП през бюджета и тук коментара към премиера ми беше - защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и да определяш политики, като тази за която говорим днес/ ремонта на училището и на пътя в района/, каза Владислав Горанов. Рисковете пред нас са дебатите за други сектори, които искат да им се свали данъка. Най-големият риск е, че ако загубим голяма част от приходите от този данък ще опрем до увеличение на преките данъци. Това ще доведе до цялостно преразглеждане на данъчната система, каза финансовият министър.

В случая нито един от нашите партньори, нито една от системните партии, като изключим ДПС, не ни поддържаха за запазването на данъчната система и при всяка възможност изкарваха популистки тези как тя трябва да се промени в една или друга посока, каза още Горанов. Тук разбирам Борисов като лидер на партията, която се явява на избори. Докато няма ясна ценностна система кое е правилно и кое е грешно, не може само една партия да носи отговорност за политическата лудост, в която и наши партньори често изпадат, каза Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във