Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов договаря лидерска среща у нас заради новата мигрантската криза

S 250 c1808a4d 5351 43fa 836f c572172a04ac

Подготвям една голяма среща в България. В понеделник ще отида при президента Еродган да договоря и неговите условия. Говорих и със съпредседателите на ЕК. След понеделник ще ви кажа какви неща ще направим в България, за да решим дълготрайно този процес. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Пловдив по повод напрежението около новата мигрантска вълна от Сирия.

„Когато ти загиват войници, не може да не ти е мъчно, за това изказах съболезнования на Ердоган. Истински ме боли като гледам и бежанците. Трябва да направим всичко възможно до края на седмицата да захраним Турция, за да може да се грижи за тях. Такива срещи се обявяват, когато с всички е договорен часът и датата. Не е редно да говоря предварително”, добави той.

„Аз не съм посредник, аз съм заинтересована страна, защото българите очакват да бъдат защитени. Защото при тези условия – с коронавируса и тази бежанска вълна, напълно е възможно да изпаднем в криза. За това съм толкова активен. С Мицотакис бяхме на съвместно заседание. Ердоган го обяви вчера, говорил е с четирима души – Тръмп, Меркел, Макрон  и Бойко Борисов. Не е скромно, но трябва да ви се каже”, отсече премиерът.

Той успокои българските граждани, че трябва да са спокойни, няма мигрантски натиск на границата ни. "Понеже много пъти сте ме заяждали с моята дипломация - защото е много модерно да говориш срещу Турция и Ердоган... Днес ще се прелети с хеликоптер над гръцката граница. Нищо по-различно към днешна дата няма по нашата граница от преди една година, две години. Българските граждани да са спокойни, че нейните моряци и граничари са си на поста... Вчера с председателя на ЕК и ЕС разговарях, разговарях два пъти с Чавушоглу, два пъти с президента. Взехме решение вчера в НАТО да подкрепим Турция. И затова повтарям - нямаме никакъв миграционен натиск. Не съм оторизиран да говоря от името на комисията, но огромни парични средства в момента се пренасочват към Червения полумесец за справяне с хуманитарната криза", заяви Борисов.

"Отговорният човек мисли какво би се случило, след като избърбори глупости. Затова към този момент нашите граничари и моряци имат нула миграция. В понеделник ще отида при президента Ердоган, да договаря и неговите условия", продължи с разсъжденията Борисов.

„Истински ме боли като гледам бежанците. Аз съм хуманен човек - като гледам как лежат по земята жени и деца. Ние трябва да направим всичко възможно да подпомогнем Турция и да се грижи за тях", отбеляза премиерът. "За разлика от много бабаити и герои, аз съм си запазил с всеки един от колегите добрите отношения", посочи той. 

Борисов заяви, че не е красиво да се обявява заместника на починалия ген. Боцев. "Дето се вика - душата му още не е отишла горе, не е редно", заяви той отговор на журналистически въпрос.

Премиерът Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Красен Кралев са на посещение в СУ "Найден Геров". Това е едно от петте учебни заведения, които също получават средства от държавния бюджет за физкултурни салони.

Държавни пари са осигурени още за ОУ "Екзарх Антим" I и ОУ "Душо Хаджидеков" в район Централен, СУ "Софрони Врачански" и СУ "Св. Седмочисленици" в Тракия.

Борисов попита учителите дали усещат вече увеличението на заплатите си. Те отговориха утвърдително, а той заяви: "И моята майка беше учителка. Заплатата е важна, но на 24 май - с цветята, с радостта - това е важното. Да сте ми живи и здрави". Борисов се пошегува, че увеличението на заплатите на учителите е било единствената тема, по която финансовият министър се е съгласил да отпусне средства веднага.

"Мислех, че съм ерген, и сега се озовах с жена, дете, къща, тъща, направо се паникьосах, а аз нямам", пошегува се премиерът. След това той си направи обща снимка с учителите и съпровождащите го министри и кмет на Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във