Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов: България даде пример как се извеждат четири реактора от експлоатация

България става 34-ата страна, член на Агенцията за ядрена енергия, в рамките на която участват държавите, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света. Това каза премиерът Бойко Борисов на официалната онлайн церемония по случай присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"След приемането на България в чакалнята на еврозоната, в европейския банков съюз, днес имаме също повод за оценка и празник", заяви министър-председателят Бойко Борисов. 

По думите му страната разчита на ядрените си мощности и е дала пример как се извеждат четири реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво. Освен това пък в момента се работи усилено върху проекта за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". 

Приемането на България като равноправен член на АЯЕ е много сериозна крачка напред към развитието на ядрената енергетика в страната ни, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя отбеляза, че това е и безспорно доказателство за нивото, на което се намира българската ядрена енергетика, прилагайки най-високите доказателства за сигурност и безопасност. По думите й ядрената енергетиката има особено голямо значение, защото тя е основен гарант за нашата енергийна сигурност. "България е готова да даде своя принос и опит в областта на ядрената енергия", категорична е Петкова.

Според нея изпълнението на целите на Европейския съюз за беземисионно производство на енергия към 2050 година е неизпълнимо без участието и на ядрената енергия.

В рамките на церемонията приветствия по случай членството направиха генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия и генералният директор на Агенцията Уилям Магууд.

"Днес е много важен ден не само за България и цялото семейство на АЯЕ, но също и за ОИСР. Това е плод на нашите постоянни усилия да направим организацията по-глобална, по-приобщаваща", добави Гурия, цитиран от правителствената информационна служба. Генералният секретар на ОИСР изтъкна, че България е активен участник в глобалната сцена на ядрената енергия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във