Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов благодари на Станишев и Юнкер за отпадането на мониторинга

Искам да поздравя всички, които работиха толкова усърдно - на Външно министерство, вътрешното, на правосъдието... А и към Станишев мога да изкажа благодарност, Тимерманс, Жан-Клод Юнкер и всички, които направиха така, че да имаме добър доклад за България. Това каза премиерът Бойко Борисов  в началото на днешното правителствено заседание.

Според него всички, които са работили за отпадането на мониторинговия механизъм, заслужават благодарност. 

"Съжалявам обаче, че някои наши опоненти реагират, все едно нещо лошо се е случило. Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава, която не е под ударите на механизми, а всички държави ще бъдат наблюдавани за свободата на словото и демокрацията", каза Борисов.

Той изрази и съжаление, че Румъния е била отделена и мониторинга за нея е останал, тъй като като съседи трябва да вървим заедно. "Отпадането на механизма е нещо добро, но това трябва да ни амбицира още повече всеки ден, всеки час, да се борим за върховенството на закона, борбата с корупцията и контрабандата", заключи Борисов.

Европейската комисия препоръча в доклада си, публикаван вчера, мониторингът за България да отпадне. В документа се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада ѝ от януари 2017 г. В него със задоволство се отбелязва последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки. Комисията е на мнение, че напредъкът на България е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС.

"Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение", коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във